Ács Rezső: kérjük az időseket, ne hagyják el lakóhelyüket a következő hetekben!

Illusztráció: Rádió Antritt
2020. Március 16. 17:00
Hétfőn tartott rendkívüli sajtótájékoztatót Ács Rezső, Szekszárd MJV polgármestere a koronavírus-járványt érintő rendkívüli intézkedésekről.

Egyebek mellett felhívta a figyelmet arra, hogy amennyiben lehet, az idősebb korosztály ne hagyja el a lakóhelyét a következő hetekben. A szükséges élelmiszerek, gyógyszerek beszerzésében a fiatalabb családtagok segítsenek, a továbbfertőzést megelőzendő minden fontos higiéniai előírást betartva. A polgármester hangsúlyozta továbbá, hogy amennyiben lehetséges a következő hetekben családonként kizárólag egyetlen fő oldja meg a bevásárlást. 

Hétvégén döntés született azzal kapcsolatban is, hogy bezárják az összes szekszárdi óvodát és bölcsődét. Két fontos kérdés merült fel ennek kapcsán, egyrészt a gyerekek étkeztetése, másrészt a felügyelet.

– A szülőktől kapott visszajelzések alapján pár tíz gyerekről beszélünk iskolai és óvodai szinten is, akik igénylik a napközbeni felügyeletet. Óvodák esetében a központi épületben, kiscsoportos formában lesz megoldva a gyermekek felügyelete. Fontos azonban, hogy különlegesen indokolt esetekről lehet szó! Minden esetben az adott óvodának kell eldöntenie azt, hogy indokolt, avagy nem. Természetesen azon szülők gyerekei, akik a veszély elhárításában közreműködnek, ezen esetben helyzeti előnyt élveznek az elhelyezés szempontjából. Az itt felügyelet alatt álló gyerekek napi háromszori étkezést fognak kapni. Akik ne igényelték a felügyeletet, ebben az esetben nem fognak kapni étkezést. Ez erről a hétről szól tulajdonképpen, mert meg kell tapasztalnunk, hogy hogyan működik a rendszer a gyakorlatban. Az iskolákban kicsit más a helyzet, hiszen ott van lehetőség arra, hogy a gyerekek felügyeletét is elássuk, több terembe szétosztva. Az ő étkeztetésükkel kapcsolatban az a lehetőség megteremtődött, hogy lehet igényelni étkeztetést. Ez azt jelenti, hogy most töröljük a teljes foglalási rendszert és újra kell majd regisztrálni mindenkinek és minden nap 9 óráig a következő napi ételigényt le lehet adni, a szokásos módon. Ebben az esetben is, aki felügyelet alatt álló gyerek, napi háromszori étkeztetést kap. A menzások pedig éthordóban, a saját intézményükben egészen szerdáig kapják meg ezt. Ezt követően pedig két kijelölt helyszínen lehet majd ezeket átvenni, értelemszerűen zárt dobozban – részletezte a polgármester.

Hozzátette, hogy valamennyi önkormányzati dolgozó, aki ezt megteheti távmunkában dolgozik a jövőben. Felhívta továbbá a lakosság figyelmét arra is, hogy a szerdai, valamint szombati piacra lehetőleg családonként egy fő menjen, és használja a higiéniai előírásokat. A piacon az önkormányzat fertőtlenít és szájmaszkot, valamint kesztyűt is biztosít az árusoknak. Az itt vásárlóknak pedig a piac bejáratainál kézfertőtlenítő áll rendelkezésükre.

Mától bezárja kapuit a Wosinsky Mór Megyei Múzeum, a Tolna Megyei Illés Gyula Könyvtár, az uszoda és a Szekszárdi Sportközpont is.       

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ