Faragó: tesztelni kellene az idősotthonokban

Fotó: Rádió Antritt
2020. Április 17. 11:00
A Szekszárd és Környéke Szociális Alapszolgáltatási és Szakosított Ellátási Társulás elnöke, Faragó Zsolt írásban fordult a helyi operatív törzshöz, amelyben egyebek mellett a térségi idősotthonok lakói és gondozói koronavírusra való tesztelését szorgalmazza.

Faragó a Társulás valamennyi polgármesterét is megkereste írásban, melyben kérte, hogy ők is csoportosítsanak át a költségvetésükből a járvány elleni megelőző védekezésre a Társulás számára, a szükséges fertőtlenítési szolgáltatás megrendelésére. Az intézkedés a három szekszárdi, valamint a tolnai idősotthon gondozottjait érintené.

­– A budapesti híreket követően azonnal tájékozódtam a szekszárdi helyzetről és levelet írtam a helyi operatív törzsnek, a társulás polgármestereinek. Emellett írásban és szóban is egyeztettem a Szociális Központ intézményvezetőjével (Rottenbacher Ádám – szerk. megj.) és kértem a lakók, valamint a személyzet tesztelését, az ápolók képzését, fertőtlenítését, védőfelszerelések felmérését, beszerzését, és ezen intézkedésekhez szükséges anyagiak biztosítását az érintett polgármesterektől. A szekszárdi polgármester kategorikusan elzárkózott a segítségtől. Úgy gondolom, hogy igenis szükség van speciális intézkedésekre. A koronavírusra való tesztelésre mindenképpen szükség van, hiszen mint köztudott, tünetmentesen is lehet bárki vírushordozó. Hetente legalább egyszer szükség lenne a tesztek elvégzésére. Kérésemre az intézményvezető kérte az ellátó orvostól a tesztelés megindítását, az orvos egyelőre nem nyilatkozott írásban, aki az NNK (Nemzeti Népegészségügyi Központ– szerk. megj.) válaszáig kérte a türelmünket. Addig is, a javaslatomra az intézményvezető utcai cipőfertőtlenítő tálcával is kiegészítette a beléptetési procedúrát – részletezte a Társulás elnöke.

Faragó hozzátette, hogy a négy idősotthonban összesen eddig 3900 gumikesztyű, 700 darab maszk, 30 liter fertőtlenítőszer, 200 darab FFP2-es maszk, 60 darab látogatóköpeny, 200 darab műtőssapka, 300 darab lábzsák és 38 darab védőszemüveg fogyott el.

Mint fogalmazott, az eddig is alkalmazott megelőző intézkedések, kiegészítve a tesztek elvégzésével nagymértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy csökkentsék a fertőzés kockázatát.        

 

radioantritt.huCopyright © 2020 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ