Allergiás? Erre figyeljen!

Illusztráció: Pixabay
2020. Április 19. 10:00
A kora tavaszi, pollen okozta kellemetlen tüneteket elfelejthetjük, hisz a mogyoró, éger és szil pollen már nincs jelentősebb koncentrációban jelen a levegőben.

Az allergiásoknak felkészültnek kell lenniük, hogy a tünetek jelentkezése ne érje őket váratlanul. Fontos, hogy minél hamarabb beszerezzék a szükséges gyógyszereket, nyilatkozta rádiónknak dr. Harangi Ferenc allergológus, gyermekgyógyász.

Mint fogalmazott, a kora tavaszi, pollen okozta kellemetlen tüneteket elfelejthetjük, viszont számos bokor és fa ilyenkor virágzik, egyebek mellett a kőris, a tiszafafélék, a gyertyán, a fűz, és nemsokára a juhar és a nyárfa is. Ezeknek a pollenkoncentrációja fokozatosan növekszik majd a levegőben, és aki erre allergiás, egész biztosan tapasztalni fogja a jól ismert orrfolyással, orrdugulással, orr- és szemviszketéssel, esetleg torokviszketéssel jelentkező panaszokat, amelyek kezelést igényelnek. Gondot okozhat esetleg a gyógyszerek beszerzése és felíratása, hiszen a háziorvosok elsősorban telefonon vannak készenlétben, de a régi betegek háziorvosukat megkeresve, telefonon keresztül kérhetnek a kérdéses allergia elleni gyógyszerekre e-receptet. Az e-recept felíratásához nem szükséges a személyes jelenlét, és az előállítását követően szinte azonnal ki is váltható.

Dr. Harangi Ferenc elmondta továbbá, hogy ezeket a kezeléseket érdemes több héten, akár több hónapon keresztül alkalmazni, így a tünetek uralhatók, megszüntethetők. Hozzátette, hogy az új betegek kivizsgálása a jelen helyzetben picit problémásabb, mert a rendszeres gondozás a Tolna Megyei Balassa János Kórház gyermekosztályán is szünetel, de ha valakinek új, ilyen jellegű panaszai megjelennének – akár asztmás, akár szénanáthás tünetek – az ambulancián fogadják őket és a szükséges kezelést biztosítani tudják.

 

radioantritt.huCopyright © 2021 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ