Tiltakoznak a közalkalmazotti jogviszony megszüntetése ellen

Illusztráció: Pixabay
2020. Április 20. 18:48
„Összességében egy sokkal rugalmasabb, de egyben a dolgozók számára sokkal bizonytalanabb jövőt jelentő munkavállalói környezetet teremt.”

A közgyűjteményi és közművelődési szervezetek közös állásfoglalásban tiltakoznak az ellen az új törvénytervezet ellen, amely az elmúlt héten került a parlament elé. A tiltakozás alapvetően a benyújtás formája ellen van, ugyanis nagycsütörtökön küldték meg a szakmai szervezeteknek érdemi vitára, ekképpen húsvét alatt kellett tárgyalni és véleményezni a törvényeket – részletezte rádiónknak Liebhauser János, a Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár igazgatója.

Ismertette, hogy a törvény alapvetően két dologgal foglalkozik: egyrészt a Kjt. (a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992.évi XXXIII. törvény – szerk. megj.) hatálya alól kiveszi az összes kultúrában foglalkoztatott közalkalmazottat, így a levéltárosokat, muzeológusokat, közművelődésben dolgozó szakembereket, könyvtárosokat. Másrészt pedig ezekhez a szakterületekhez kapcsolódó ágazati törvényeket módosítja, és így a két dolgot összekeveri egymással.

Mint fogalmazott, a Kjt. módosítása nagyon sokakat érint, elsősorban abból a szempontból, hogy az eddig meglévő munkajogi biztonságuk az itt dolgozóknak csökken, másrészt az ehhez kapcsolódó jogosultságok elvesznek, valamint az ágazati törvényben szereplő módosítások átalakítják a könyvtári rendszer működését.

– Ez nem egyszerűen arról szól, hogy a könyvtárosoknak hogyan alakul a munkaideje, hanem arról, hogy megszűnik az a fajta jogi forma, amit eddig a közalkalmazotti törvény jelentett. Ez a mostani törvénytervezet elsősorban a levéltárosokat, könyvtárosokat, muzeológusokat és népművelőket érinti. Amennyiben a Kjt. törvény logikáját nézzük, akkor érintheti akár az óvodapedagógusokat, a tanárokat, az egészségügyben dolgozókat, a szociális ágazatban dolgozókat is, illetve mindazokat, akiket a ’92-es törvény akként szabályozott, hogy nem piaci logika alapján működő, piaci megtérüléssel nem számítható, a közösség javára végzett tevékenységet végző állami alkalmazott – ismertette Liebhauser János.

Hozzátette, hogy amikor megszűnik a Kjt., akkor azonnal a munka törvénykönyve lép életbe, ami sokkal nagyobb fenntartói, munkáltatói szabadságot jelent mindenféle munkaügyi kérdésben.

– Nagyobb önkényességgel lehet szabadságokat megállapítani, a fizetések meghatározását nem köti semmi, illetve nincs kiszámítható előrelépési lehetőség. Összességében egy sokkal rugalmasabb, de egyben a dolgozók számára sokkal bizonytalanabb jövőt jelentő munkavállalói környezetet teremt. A törvénytervezethez kapcsolódva 6%-os bérfejlesztést ígért a szakágazat, amiről annyit kell megjegyezni, hogy 12 éve nem történt bérfejlesztés ebben az ágazatban. „A közalkalmazotti törvény nem szabályozza jól a béreket”, ez az által igaz, hogy 12 éve nem nyúltak hozzá és nem emelték a fizetéseket. A közalkalmazotti törvény által meghatározott bértáblázat alkalmas lenne egy rugalmas munkaügyi szabályozásra, ha elég jövedelem kapcsolódna hozzá. Amennyiben nincs elég jövedelem, akkor a minimális feltételeket kell teljesíteni és ezt 12 év fizetésemelés elmaradás után nagyon nehéz. A kollegák joggal vártak valami fizetésemelést. Ez a 6%, ez kevesebb annál, mint amit a szaktanárok kaptak a Kjt. alól való kiszervezésüknél, az 30% volt. Kevesebb annál, mint amiről tárgyalások folytak a Minisztériumban az elmúlt év folyamán, ahol első lépésként 10 %-ról beszéltek. Nyilvánvaló ez a fajta súlyos bérfeszültség, ami itt az ágazatban kialakult, valamifajta rendezést igényel. Nyilvánvalóan örömteli, hogy a Kormány szánt közel 5 milliárdot erre a 6%-os bérfejlesztésre, csak azt kell mondanunk, hogy ez a forma, ahol ez a közalkalmazotti jogviszony eltűnésével járna együtt, akkor ennek a mértéke súlyosan kevesebb és kevésbé hatékony eszköz arra a problémára, ami az elmúlt 12 év alatt fölgyűlt – zárta mondandóját a könyvtárigazgató.

A tiltakozáshoz csatlakozott az Informatikai és Könyvtári Szövetség, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete, a Magyar Levéltárak Vezetőinek Tanácsa, a Magyar Levéltárosok Egyesülete, a Magyar Népművelők Egyesülete, a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, az Értelmiségi Szakszervezetek Szövetsége, a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája, a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a Munkástanácsok Országos Szövetsége, valamint a Magyar Pedagógus Szakszervezet is.  

A Magyar Könyvtárosok Egyesületének honlapján érhetőek el bővebb információk, egyebek mellett a könyvtáros szakmára vonatkozó törvénytervezet részletes elemzése is. 

 

 

radioantritt.huCopyright © 2020 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ