Ne essünk pánikba, ha halljuk a szirénákat

Illusztráció: katasztrofavedelem.hu
2020. Május 02. 10:12
A Paksi Atomerőmű Zrt. 30 kilométeres körzetében működtetett Lakossági Tájékoztató és Riasztó Rendszert (LTRR), valamint a Pincehelyen telepített Monitoring és Lakossági Riasztó rendszert (MoLaRi) minden hónap első hétfőjén tesztelik.

Az érettségiző diákokra tekintettel májusban a második hétfőn, 11-én szólalnak meg a szirénák – hívta fel a figyelmet Köves Péter, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott szóvivője.

Mint mondta, a MoLaRi rendszer fő feladata a lakosság ipari balesetek esetén történő riasztása, illetve a követendő magatartási szabályokról való tájékoztatása. Annak érdekében, hogy a lakosság riasztása, tájékoztatása megfelelően megtörténhessen, a rendszer részét képező szirénákat a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatói intézkedésének megfelelően Tolna megyében is havi rendszerességgel tesztelni kell.

Május 4-én magyar nyelv- és irodalomból adnak számot tudásukról az érettségiző középiskolás diákok, ezért a hónap első hétfőjére tervezett szirénapróbát elhalasztják.

– 2020. május 11-én, hétfőn a Tolna megyei Pincehelyen található a Monitoring és Lakossági Riasztó Rendszer (MoLaRi) próbája délelőtt 11 óra 00-kor veszi kezdetét, míg a Paks harminc kilométeres körzetében működő Lakossági Tájékoztató és Riasztó Rendszer (LTRR) szirénáit délután 13 óra 00 perckor hallhatjuk megszólalni – tájékoztatott a megbízott szóvivő.

A változás a májusi hónapot érinti, júniustól a szirénapróba minden hónap első hétfőjén lesz hallható.

 

radioantritt.huCopyright © 2021 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ