Biztató adatok - megyénkben történt a legkevesebb halálos kimenetelű baleset

Illusztráció: Pixabay
2020. Május 04. 12:02
A motorkerékpárosokat fokozottan fogják ellenőrizni a következő hetekben.

Tolna megye közlekedésbiztonságának tekintetében kedvező tendencia mutatható ki, hiszen ebből a szempontból a 2019-es év volt az egyik legsikeresebb. A halálos kimenetelű balesetek tekintetében 50%-os csökkenés volt kimutatható, a 2018-as évhez viszonyítva – nyilatkozta a Rádió Antrittnak Megyeri Zsolt, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője.   

Mint mondta, a balesetek száma is csökkenő tendenciát mutat. Tolna megyében évente megközelítőleg 300, személyi sérüléssel végződő baleset történik, ami az országos adatokhoz viszonyítva annyit jelent, hogy megyénk közútjain történik a legkevesebb baleset. Hasonló tendencia mutatkozik 2020 első négy hónapját tekintve is. 

Megyeri Zsolt tájékoztatott továbbá, hogy a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság (TMRFK) 1963 óta vezet baleseti statisztikát, és 2019-ben történt a legkevesebb halálos kimenetelű baleset.  

– A tavalyi évben kilenc halálos baleset történt, míg például 1990-ben 81-en veszítették életüket összesen 70 balesetben - Tolna megyében-, tehát egy jelentős csökkenés észlelhető. Nyilván nekünk az a célunk, hogy ezt fenntartsuk, illetve még jobban csökkentsük. Ez a mi álmunk lenne, ami gyakorlatilag lehetetlen küldetés, hogy ne haljon meg senki a közutakon. A rendőrség részéről megteszünk mindent, és abban kérném a közlekedésben résztvevők segítségét, hogy jogkövető magatartást tanúsítsanak, illetve fontos az is, hogy a szülők is jó példát mutassanak gyermekeiknek, hiszen a későbbiekben a felnövekvő generáció vesz majd részt a közlekedésben. A TMRFK Közlekedésrendészeti Osztályával párhuzamosan működik a TMRFK Balesetmegelőzési Bizottsága is, és itt is az a cél, hogy a gyermekek figyelmét felhívjuk a közlekedési szabályok betartására – részletezte Megyeri Zsolt.

Hangsúlyozta továbbá, hogy az idei év első négy hónapjában az ittasan okozott balesetek aránya 5,3%, és ennyire alacsony egyetlen egyszer volt az elmúlt időszakban. A balesetet kiváltó okok között elsősorban a gyorshajtás, illetve az elsőbbségi jog meg nem adása szerepel. Emellett a statisztikák a személygépkocsik vezetőit említik, mint okozót.  

– A következő hetekben változhat a statisztika a motorkerékpárosok és a segédmotorosok által okozott balesetek miatt, hiszen most kezdődik a szezon. Ezen balesetek tekintetében is van jobb és kevésbé jó év. Tavaly kettő olyan baleset történt, amit motorkerékpáros okozott és halálos kimenetelű volt. Ez egy prioritás lesz az idei évben, fokozottan fogjuk ellenőrizni a motorkerékpárosokat, kifejezetten a nagymotorokat, hiszen a közutakon tapasztalható az ilyen járművek növekvő száma és gyakorlatilag minél nagyobb a szám, annál nagyobb a veszély a közlekedésben részt vevőket nézve. Nagyon sokszor a jármű jellegéből adódóan rosszul mérik föl a motorok sebességét, távolságát, azaz nehezebb észrevenni ezeket a járműveket – hívta fel a figyelmet végezetül a TMRFK Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője.     

 

radioantritt.huCopyright © 2021 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ