Bátaszéken is elkezdték a szűrővizsgálatokat

Fotók: MTI/Sóki Tamás
2020. Május 07. 11:48
A koronavírussal kapcsolatos szűrőprogramban a Semmelweis Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem vesz részt.

Amint arról korábban az MTI nyomán beszámoltunk, május elsejétől egy országos szűrőprogram vette kezdetét. A két héten át tartó programban mintegy 18 ezer, az ország népességét kor és lakóhely alapján reprezentáló ember vesz részt. A szűrést négy egyetem ezer munkatársa végzi, köztük orvostanhallgatók is.

Ma reggel Bátaszéken is elkezdték a szűréseket, a helyi piac parkolójában álló szűrőbuszon. Csötönyi László, a Bátaszékért Marketing Kft. ügyvezetője megkeresésünkre elmondta, hogy csütörtökön reggel 9 és délután 4 óra között zajlik majd a szűrés. Kérik, hogy aki értesítést kapott jelenjen meg, míg azon személyek, akik nem kaptak ilyet, nem áll módjukban kérvényezni a szűrést a helyszínen.

Mint mondta, a bátaszéki szűrővizsgálatokra 87 ember kapott értesítőt, akiknek negyede helyi lakos, míg a vizsgálandó személyek zömét a környező településeken élők alkotják. Hozzátette, hogy értesülései szerint a vizsgálat mindössze 10 percet vesz igénybe és az orrból, garatból és vérből vesznek mintát a szakemberek. Emellett a szűrésen részt vevőknek egy adatlapot is ki kell tölteniük, amit szintén felhasználnak az eredmények feldolgozásakor. Hozzátette továbbá, hogy a vizsgálatokat végző orvosok és asszisztensek elmondása szerint fegyelmezetten viselkedik a lakosság a szűrések alkalmával. A szakértő csapat ötödik alkalommal, azaz az ötödik helyszínen végzi ezúttal a vizsgálatokat. Legutóbb Bonyhádon dolgoztak a szakemberek, ahol elmondásuk szerint 50%, egyben a legmagasabb volt a szűréseken megjelentek aránya, a legutóbbi négy szűrőhelyszín tekintetében.   

 

 

 

radioantritt.huCopyright © 2020 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ