Rászoruló gyerekekre hivatkozva csalt ki pénzt a vádlott

Illusztráció: dr. Kovács Ildikó/Szekszárdi Törvényszék
2020. Május 11. 15:30
A csaló azt állította, hogy a veszélyhelyzet miatt nehéz helyzetbe került családoknak és rászoruló gyermekeknek gyűjt pénzadományt.

A Tamási Járásbíróság távmeghallgatás útján megtartott tárgyaláson két rendbeli csalás vétségében, valamint négy rendbeli csalás vétségének kísérletében mondta ki bűnösnek azt a férfit, aki elhatározta, hogy a járványügyi helyzetre figyelemmel rászoruló családok javára pénzadomány gyűjtésbe kezd, majd az így összegyűjtött pénzt a saját megélhetésére fordítja – adta hírül közleményében a Szekszárdi Törvényszék.

Mint írják, a büntetett előéletű vádlott összesen hat helybéli személyt keresett fel a településen azt állítva, hogy a települési, illetve kisebbségi önkormányzat megbízásából a járványügyi helyzet miatt nehéz helyzetbe került családoknak és rászoruló gyermekeknek gyűjt pénzadományt. A sértettek közül ketten adtak át a vádlottnak mindösszesen 3000,- forint összegben készpénzt, míg ketten elutasították a férfi kérését. A többi sértett élelmiszert ajánlott fel, ezt azonban a vádlott visszautasította. Az ítéleti tényállás szerint a terhelt a fenti cselekményeit rendszeres haszonszerzésre törekedve, üzletszerűen követte el.

Tájékoztatnak továbbá, hogy az elsőfokú bíróság a bűncselekményt a váddal egyezően beismerő, a tárgyaláshoz való jogáról lemondó vádlottat 9 hónap fogház fokozatban végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte, melynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette. A büntetés kiszabása során a bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlott bűnösségre is kiterjedő beismerő vallomását, a kár alacsony összegét, valamint annak megtérülését, továbbá azt, hogy a vádlott hat rendbeli cselekményéből négy rendbeli kísérleti szakban maradt. A bíróság ugyanakkor súlyosító körülményként értékelte a vádlott büntetett előéletét, ezzel összefüggésben azt, hogy az általa korábban elkövetett cselekmények is vagyon elleni bűncselekmények voltak. Emellett a bíróság nyomatékos súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy a vádlott a veszélyhelyzet idején a járványhelyzetre hivatkozással, azt kihasználva ejtette tévedésbe a sértetteket. Az ítélet jogerős.

(Szekszárdi Törvényszék)

 

radioantritt.huCopyright © 2021 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ