Szekszárd: a költségvetés módosításán dolgoznak

Illusztráció: Rádió Antritt
2020. Május 13. 13:59
Sok területen jelentős átcsoportosításokra kerülhet sor. Emellett százmilliós kintlévősége is van a városnak, amelyet két cégnek adott kölcsön kilenc évvel ezelőtt.

Amint arról korábban több ízben beszámoltunk, a kormány döntésének értelmében a veszélyhelyzet idején az önkormányzat hatásköreit - beleértve a Bizottságok és a Közgyűlés jogköreit -, Szekszárd esetében Ács Rezső polgármester gyakorolja egyszemélyben.

A közgyűlési, bizottsági tagok részére az egyes döntések meghozatala előtt a Polgármesteri Hivatal megküldi az adott előterjesztéseket, amelyeket véleményezhetnek, tájékoztatott Bomba Gábor, az ÉSZ frakcióvezetője.

– A vészhelyzetben nem tartunk rendes ülést, hanem minden tag külön-külön mondja el véleményét, amelyeket összesítve és aláírva, írásban küldünk be a hivatalnak. Kétféle javaslatok ezek, egyrészt amelyeket mi kezdeményezünk, másrészt olyan véleményezések, amiről a polgármester úr szeretné meghallgatni a GVB (Szekszárd MJV Önkormányzata Közgyűlésének Gazdasági és Városfejlesztési Bizottsága – szerk.megj.) vagy a közgyűlési tagok véleményét. Nagyon örülünk, hogy elindult ez a folyamat, ez a közös munka, hogy kikéri a véleményünket. A javaslatainkat minden esetben elküldjük a polgármester úrnak, aki remélhetőleg a döntéseinél ezeket figyelembe veszi – részletezte Bomba Gábor.

A frakcióvezető elmondta, hogy az elmúlt időszakban több kérdésben is kérte a közgyűlési tagok véleményét a polgármester, amelyek között a legjelentősebb az a költségvetésmódosítási javaslat, amelyet a múlt héten terjesztett be a városvezető.  

– A közgyűlési tagokkal egyetemben megtárgyaltuk ezt az előterjesztést, de továbbra is ugyanaz a problémánk vele, mint az előzőekben, azaz nem kaptuk meg a részletező adatokat hozzá, tehát nem tudjuk, hogy melyik sor mit takar. Ezt ismételten kértük, úgyhogy remélhetőleg meg fogjuk kapni. Láttunk benne sok javaslatot, amit tudunk támogatni, ezeket meg is küldtük, viszont összességében vannak olyan dolgok, amiket nem tudunk elfogadni. Itt a legjelentősebb az, hogy a civil szervezeteknek, illetve a sportegyesületeknek a támogatása nulla forinttal szerepel a legújabb költségvetésben. Ezek amúgy is nagyon alacsony összegek voltak, tehát közel 30 millió forint volt az, amit minden évben a bizottságok oda tudtak ítélni a sportegyesületeknek, civil szervezeteknek. Mi úgy gondoljuk, hogy 1-2 milliárdos költségvetésben ezt egyáltalán nem indokolt nullára levenni. Szeretnénk letenni egy javaslatcsomagot a polgármester úr elé ezzel a költségvetéssel kapcsolatban - ha megkapjuk a részletező adatokat -, hogy hogyan tudjuk úgy összegeket átcsoportosítani, hogy ez semmiképpen ne vesszen el. Jelentős összeget von el a Szekszárdi Sportközpont, valamint a Babits Mihály Kulturális Központ támogatásából. Mindenhol vannak ingyenes, azaz önköltséges teremhasználatok, hogy ha ezt a város nem fogja támogatni, akkor a két ügyvezetőnek a bérleti díjakból kell ezt valahogyan kigazdálkodni. Ez nyilván azzal is járna, hogy azok az egyesületek, akik eddig ingyen vagy nagyon olcsón kapták meg a termeket, ez a lehetőség nem lesz adott számukra. Úgy gondoljuk, hogy ez nem egy helyes irány – fogalmazott Bomba.  

A készülő költségvetés kapcsán Ács Rezső polgármester megkeresésünkre elmondta, hogy mintegy 200 millió forintnak az átcsoportosítására van szükség.

– Az első negyedévet követően van lehetőség költségvetésmódosításra, hiszen 3 hónap után már lehet látni, hogy mi az, ami változott, vagy éppen nem a terv szerint alakult. Tulajdonképpen a védekezéssel kapcsolatos költségekre kellett megteremteni alapvetően a fedezetet, ami azt jelenti, hogy a halasztható beruházásokat elhalasztottuk, ezeket majd a veszélyhelyzet lezárta után szeretném megvalósítani. A fő koncepció az volt, hogy egyrészt az önkormányzatnál és intézményeinknél dolgozókat meg tudjuk tartani. Emellett az ellátást tudjuk mindenki számára biztosítani, különösen fontos a szociális terület, a segélyek, támogatások. Itt semmiféle csökkentés nem volt, de a többi területen jelentős mértékű átszervezésre került sor. Tudni kell, hogy körülbelül 7 milliárd a város működési költségvetése, és ehhez képest úgy kalkulálunk, hogy megközelítőleg egymilliárd forintos bevételkisesésünk lesz az ingyenes parkolás, helyi adók bevételének kiesése, és egyebek miatt. Összesen mintegy 200 millió forintnak az átcsoportosítása történt meg, egyrészt ez zárolásra került, másrészt a védekezésre létrehozott különálló alap feltöltésére. Azt, hogy ezt majd mennyiben fogjuk felhasználni majd a következő hónapok meg fogják mutatni – részletezte a polgármester.

Hozzátette továbbá, hogy felmerült az is, hogy a Modern Városok Programból kellene egymilliárdot átcsoportosítani a védekezésre. Mint mondta, ezekre a beruházásokra - például a kisvasút esetében - egyrészt még nem kapta meg a pénzt a város, másrészt ebben az esetben az átcsoportosításhoz a kormány hozzájárulása és támogatása kell.

– Alapvetően ezen ismérvek alapján variáltam a költségvetést, igazítottam a tényleges teljesítéshez. Eljárási szempontból ez az elmúlt években is így volt, most a fókusz természetesen a védekezésre helyeződött át, amely egy kicsit felülírta a város költségvetését. Remélem, hogy néhány hónap múlva a város működése visszaáll a normál kerékvágásba. Sajnos a városüzemeltetésén is látszik az, hogy most ebben az átmeneti időszakban kevesebb pénz van a város működtetésére, üzemeltetésére – hangsúlyozta Ács Rezső.  

Bomba Gábort is megkérdeztük azzal kapcsolatban, hogy frakciójuk milyen átcsoportosításokat javasolna, milyen alternatívákat kínálna a veszélyhelyzetben felmerülő költségek fedezésére.

Bomba elmondta, hogy ők jellemzően a reprezentációs költségeket, a dologi kiadásokat kifogásolják.  

– Gyakorlatilag a város nagyon komoly összegeket költött saját maga reklámozására, meg reprezentációra. Úgy gondoljuk, hogy ezek a veszélyhelyzetben egyáltalán nem indokoltak. Sokat költ a város saját kommunikációjára, amelyre nincs ekkora mértékben szükség. Jelenleg a közgyűlésről, a város egyéb dolgairól nincs is szó. A Szekszárdi Vasárnappal, rádióval, tévével meg lehetne állapodni egy viszonylag jó összegben. Egyébként is lefolytatásra került a GVB által kiírt városi kommunikációs tender, eredményesen. Ennek az összegnek most a tízszeresét költi a város, egy gyakorlatilag kisebb kommunikációra. Emellett továbbra is úgy gondoljuk, hogy a polgármesteri kabinetre semmi szükség, hiszen 200 fős apparátus van, aki el tudja látni a feladatát. Továbbá ott az operatív törzs, amely nem kerül pénzbe. Nem látjuk sem a fedezetét, sem az indokoltságát, hogy a kabinetre ennyi pénzt költsünk. Mindemellett sok kintlévősége van a városnak. Van százmillió forintja, amelynek a behajtására már többször tettünk javaslatot, de valamilyen okból kifolyólag nem indult el semmi ez ügyben – részletezte Bomba.  

A frakcióvezető tájékoztatott, hogy ez utóbbi esetben két cégnek adott kölcsön a város 100 millió forintot, 9 évvel ezelőtt. Az érintett cégek ezt az összeget pályázati önrészként útépítésre fordították.

– A kölcsönt nem adták vissza a mai napig. Úgy gondoljuk, hogy ennek a behajtásáról mindenképpen intézkedni kell. Gondos gazdaként a város csak úgy adhatna kölcsönt, ha látja annak a fedezetét, vagy a visszafizetésének az ütemezését. A vizsgálatok kiderítették, hogy már akkor egyértelmű volt, hogy soha nem tudja kifizetni ezt az összeget a két cég, hiszen semmilyen bevétele nincs és nem is lesz – szögezte le Bomba.

 

 

 

radioantritt.huCopyright © 2021 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ