Egyeztetés: újabb helyszíneket fog megvizsgálni az önkormányzat

Fotó: Rádió Antritt
2020. Május 14. 17:37
A Szabó Dezső utcai orvosi rendelő építése nagy port kavart Szekszárdon.

Amint arról korábban is beszámoltunk, az elmúlt hetekben számos kérdést vetett fel az a beruházás Szekszárdon, amely során új orvosi rendelő épülne a Szabó Dezső utca és a Béri Balogh Ádám utca kereszteződésében. A városvezető két héttel ezelőtt saját hatáskörben felfüggesztette a kivitelezést mindaddig, amíg valamilyen nyugvópontra nem ér az ügy. A lakók egyebek mellett nem a projektet kifogásolják, hanem az erre kijelölt helyszínt. Véleményüknek petíció formájában is hangot adtak.

A felmerülő kérdések és a kialakult helyzet tisztázása érdekében Zaják Rita, Szekszárd MJV Önkormányzata Közgyűlésének Szociális, Egészségügyi, Környezeti és Fenntarthatósági Bizottságának (SZEKÖF) elnöke egyeztetést kezdeményezett Ács Rezső, Szekszárd MJV polgármestere (FIDESZ-KDNP) és Bomba Gábor, az Éljen Szekszárd Egyesület (ÉSZ) frakcióvezető részvételével, amelyet sajtónyilvános esemény keretein belül bonyolítottak le ma koradélután.

Ács Rezső polgármester elmondta, hogy első alkalommal került sor ilyen sajtónyilvános egyeztetésre és reméli, hogy a jövőben is lesz még hasonló.

– Tulajdonképpen felemás megoldás született. Egyrészt két új helyszínnek az újra megvizsgálását kérte az egyik elnök, ezt természetesen megtesszük viszonylag gyorsan, hiszen egyszer már megtettük egyik helyszín esetében. Másrészt pedig az aláíróíveken egyértelműsíteni kellene azt, hogy a lakók mit írnak alá, mert megvizsgálva ezeket az íveket nem derül ki, hogy tulajdonképpen mire adták a nevüket. Ezt is gyorsan meg kellene oldani. Abban egyetért mindenki, hogy orvosi rendelőre szükség van, és nem szeretnénk elbukni a 80 millió forintot. Ez a két javaslat született a mostani egyeztetésen, és ennek mentén szeretnénk minél előbb továbblépni ebben a kérdésben – tájékoztatott a polgármester.

Hozzátette, hogy jelen esetben 4500 személynek az egészségügyi ellátásáról van szó és fontos, hogy az egészségügyi fejlesztéseket folytassák.

– Ez a vizsgálat lezajlik és ennek végeredményének a figyelembevételével fog tovább folytatódni a projekt. Itt arról is szó van, hogy a 80 millió forintot elbukja-e a város - hiszen ha most teljesen a nulláról kezdenénk mindent, akkor valószínűleg igen -, vagy pedig meg tudjuk menteni és ennek az összegnek a felhasználásával meg tudunk építeni Szekszárdon egy új orvosi rendelőt – nyomatékosította Ács Rezső.

Végezetül elmondta, hogy arra nincs idő, hogy hónapig várjanak a vizsgálatokkal. A város mindeddig megközelítőleg 20 millió forintot költött a projektre, ebből ötmillió forint volt a tervezés költsége, valamint 15 millió forint az a számla, amelyet a vállalkozónak már kifizettek. Emellett amennyiben egy más helyszínen, más vállalkozó végezné a munkálatokat, úgy a közbeszerzést már megnyerő vállalkozó kártérítési igénnyel is élhet a várossal szemben.

Bomba Gábor frakcióvezető az egyeztetésen többször hangsúlyozta, hogy mindenképpen az ott lakók véleményét ki kell kérni a projekt ügyében. Bomba emlékeztetett, hogy korábban a lakók véleményét figyelembe véve hozták meg azt a határozatot is, hogy a főépítész vizsgáljon meg más lehetséges helyszíneket, ahol kivitelezhető lehetne a beruházás. Ezt továbbra is fenntartják. 

Zaják Rita elmondta, hogy az ÉSZ frakció tagjaival, a rendelő építőjének a tervezőjével, valamint kivitelezőjével több helyszínt is megtekintettek és a bejárások során két másik helyszínt választottak ki, amelyek lehetséges alternatívák lehetnek a rendelő felépítésére. Az egyik a Penny mögött lévő üres terület, ahol nem található lakóépület, és könnyen megközelíthető.

– Az egész környezet sokkal rendezettebb lenne, mert az út mellett parkolókat építenénk úgy, hogy semmi nem veszne el a füves területből. Emellett a fölötte lévő bringapark is megújulna, tehát az egész egy rendezett, szép összképet mutatna. A másik helyszín pedig az Alisca utca és az Allende utca közötti zöld terület, ahol nincsenek lakóházak. Ez egy 200 méteres út építésének a többletköltségével járna, viszont az is sokkal rendezettebb lenne egy épülettel, egy parkolóval, ligettel. Ezt a területet az önkormányzat már 2016-ban is alkalmasnak találta egy rendelő felépítésére – tájékoztatott Zaják Rita.

Az ügy további fejleményeiről is tudósítunk majd.

 

radioantritt.huCopyright © 2020 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ