Szekszárd: fokozottan ellenőrzik a kétórás parkolási zónákat

Illusztráció: Rádió Antritt
2020. Május 19. 09:38
A közterület-felügyelők figyelmeztetéseket helyeztek ki a szekszárdi Mátyás király utcában parkoló autókra.

A kormány döntésének értelmében országszerte ingyenessé tették azokat a parkolóhelyeket, amelyekért addig fizetni kellett. Hétfőn, a szekszárdi Mátyás király utcában parkoló autók szélvédőjére figyelmeztető cédulákat helyeztek ki a közterület-felügyelők, ezért bővebb információkért fordultunk Szekszárd Polgármesteri Hivatala Városfejlesztési és Üzemeltetési Igazgatóságának Városigazgatási és Rendészeti Osztályához.

Dr. Varga András osztályvezető a Rádió Antrittnak elmondta, hogy az ingyenes parkolás kifejezetten a korábban még fizetős parkolóhelyekre vonatkozik, az egyéb, például várakozási korlátozással érintett parkoló-területekre nem érvényes.

– Szekszárdon 20-22 utca van, ahol úgy szabályozta a jogalkotó ezt a várakozást, hogy korlátozott várakozási övezeteket hozott létre, ahol két óra időtartamig megengedett a várakozás. Ezek mind térítésmentes parkolók, itt nem kell fizetni egyébként sem. Két óra után sem kell fizetni, viszont két óra után el kell hagyni a várakozóhelyet. A várakozás megkezdésének időpontját tárcsával kell jelezni, kihelyezve a szélvédőre, amelyen a várakozás kezdetének az időpontját be kell állítani. Ez az időtartam a két órát nem haladhatja meg – hangsúlyozta az osztályvezető.

Dr. Varga András tájékoztatott továbbá, hogy a közterület-felügyelők hétfőn figyelmeztetéseket helyeztek ki, de a későbbiekben büntethetnek is ezért.

– Korábban ezek a kétórás várakozási övezetek kifejezetten azért lettek létrehozva, mert ezek a fizetőzónák határán helyezkednek el. A fizetőzónák határán lévő ingatlantulajdonosok pedig kérték az Önkormányzatot, hogy akik nem akarnak a fizető parkolókban várakozni és ezért díjat fizetni, hogy gyakrabban ellenőrizzük ezeket a parkoló-területeket. A közterület-felügyelők meg is kezdték a korlátozó intézkedések enyhítésével egyidejűleg ezeknek az övezeteknek az ellenőrzését. Első körben most csak figyelmeztető cédulákat helyeznek ki az autókra, reméljük, hogy ennek lesz visszatartó ereje, illetve ez a figyelmeztetés eléri a célját. Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy továbbra is szabálysértést követnek el a gépjárművezetők, akkor a jövőben bírságolásra is lehet számítani – hívta fel a figyelmet az osztályvezető.

Végezetül Dr. Varga András elmondta, hogy ötezer és ötvenezer forint közötti bírság szabható ki, de a szekszárdi közterület-felügyelők a legalacsonyabb bírságot, azaz ötezer forintot szabnának ki ilyen esetekben. 

radioantritt.huCopyright © 2021 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ