Ács Rezső: bármelyik megoldást választja a város, a területet át kell minősíteni, az épületet át kell terveztetni

Fotó: Rádió Antritt
2020. Május 20. 16:18
A Szabó Dezső és a Béri Balogh Ádám utca kereszteződésébe tervezett új orvosi rendelő alternatív helyszíneként javasolt zöld területen tartott helyszíni bejárást és szakmai egyeztetést Szekszárd polgármestere.

Az elmúlt héten történt egyeztetés eredményeképpen vizsgálja az önkormányzat azt a két alternatív helyszínt, amelyeket Zaják Rita - a SZEKÖF (Szekszárd Szociális, Egészségügyi, Környezeti és Fenntarthatósági Bizottsága) elnöke - javasolt a Szabó Dezső utcába tervezett rendelő helyszínéül. Az egyik a Penny mögött lévő üres terület, míg a másik az Alisca utca és az Allende utca közötti zöldterület.

Ács Rezső, Szekszárd polgármestere szerdán tartott helyszíni bejárást és szakmai egyeztetést, ahol a rendelkezésre álló adatokról tájékoztatta a közvéleményt.  

– Mindkét helyszín eléggé leterhelt. Például az Alisca utca és az Allende között jelentős közmű fekszik a talajban, amit ki kellene váltani, védőtávolságot betartani, illetve útépítéssel is járna. Emellett jelentős mértékű szintkülönbség is van, ami az akadálymentesítés miatt megnehezítené a beruházás megvalósítását. Régebben itt egy parkolót akartak, azt sem engedte a hatóság, épp a közművek miatt – tájékoztatott a városvezető.  

Hozzátette, hogy utóbbi helyszín esetében 30 millió forinttal emelné meg a beruházás költségeit az úthoz való csatlakozás kiépítése.

Ács Rezső elmondta, hogy a másik alternatív helyszín pedig járdán nem közelíthető meg, amelynek az építése több, mint tízmillió forintos pluszköltséget jelentene, valamint át kellene terveztetni az épületet is.

– Bármelyik megoldást is választja a város, mindenféleképpen a területet át kell minősíteni, az épületet át kell terveztetni, tehát jelentős mértékben megnő az időszükséglete ennek a projektnek és a költségek is jelentősen nőnek – emelte ki a polgármester.

Végezetül elmondta, hogy a beruházásra kapott 80 millió forintot nem veszítheti el a város, ehhez viszont belátható időn belül el kell készülnie a projektnek, emellett amennyiben egy más helyszínen, más vállalkozó végezné a munkálatokat, úgy a közbeszerzést már megnyerő vállalkozó kártérítési igénnyel is élhet a várossal szemben. Fontos, hogy új orvosi rendelővel gyarapodjon a város, jelenleg a kilencedik lehetséges helyszínt vizsgálta meg az önkormányzat.

– Az engedélyt kiadó Kormányhivatal mindenkivel lefolytatta az egyeztetéseket és ennek fényében kaptuk meg a jogerős építési engedélyt. Három éve megvan az engedélyünk, hogy ezt felépítsük. Összetett a probléma, de ebben a koordinátarendszerben kell megtalálni a mindenki számára legjobb és leggyorsabb megoldást – zárta mondandóját Ács Rezső polgármester.    

Zaják Rita képviselő asszony hozzátette továbbá, hogy a Penny mögötti terület esetében nem történtek pontos számítások, hogy amennyiben itt valósulna meg a beruházás milyen pluszköltségekkel járna. Ennek az utánajárását, valamint erről való tájékoztatást kért a polgármestertől. Emellett egy újabb ötlet is felmerült, miszerint a városnak vásárolnia kellene egy meglévő ingatlant és azt átalakítani. Ez esetben további önerő biztosítására lenne szükség, ugyanis a rendelkezésre álló forrás 2%-át költheti a város erre a célra.

– A mai napon egy újabb javaslatot tettem, miszerint az önkormányzat teremtsen elő forrást egy ingatlan megvásárlására, és ennek a felújításával, átalakításával valósuljon meg egy új orvosi rendelő. Ebben az esetben egyetlen egy négyzetméter zöldterület sem veszne el az építkezés során – részletezte a képviselő asszony.

Hangsúlyozta, hogy a beruházásról elsősorban azokat kellene megkérdezni, akik ezt az építkezést közvetlenül elszenvedik, ez esetben a Béri Balogh Ádám utca lakóit. Az érintett lakók ismét aláírásokat gyűjtenek, kifogásolva a projekt jelenlegi helyszínét, a Béri Balogh Ádám utca mögötti, a Szabó Dezső utca előtti parkosított területet.

Murvai Árpád önkormányzati képviselő elmondta, hogy az ÉSZ-frakció elsőszámú „helyezettje” a lehetséges helyszínek tekintetében a Penny mögötti terület, a Május 1. utcában.

– Az ott élők döntő többsége jól fogadta ezt az elképzelést és támogatja. Az ottani beruházásnak hozadéka is lenne: járda, világítás, kerékpártárolók, pihenőpadok és a szemben lévő, kerékpárosok által nagyon kedvelt terület pályázat útján történő felújításához is jól csatlakozna – tájékoztatott a képviselő.    

 

radioantritt.huCopyright © 2020 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ