Mégsem tárgyaltak a műanyagtörvényről

Illusztráció: Pixabay
2020. Május 21. 09:23
Szerdán tárgyalta volna a parlament azt a törvényjavaslatot, amelyet múlt héten terjesztett be a kormány az egyszer használatos műanyag termékek és csomagolóanyagok tilalmáról.

A kormány kedd délután visszavonta az egyszer használatos műanyagok tilalmáról szóló saját törvényjavaslatát, adta hírül weboldalán a Greenpeace Magyarország.

Érthetetlen, hogy a döntéshozók az emberek akaratát figyelmen kívül hagyva miért vették le a javaslat elfogadását az Országgyűlés napirendjéről. A Greenpeace reméli, hogy a kormány napokon belül egy új, legalább hasonlóan ambiciózus javaslattal fog előállni – fogalmaznak a közleményben.

Mint írják, szerdán tárgyalta volna a parlament azt a törvényjavaslatot, amelyet múlt héten terjesztett be a kormány az egyszer használatos műanyag termékek és csomagolóanyagok tilalmáról. Azzal, hogy a kormány visszavonta a saját törvényjavaslatát, a sok éves huzavona tovább folytatódik. A május 6-án elfogadott kormányrendelet az uniós kötelezettségen túlmenve a műanyag zacskók betiltásáról is rendelkezett volna, amit közel negyedmillió ember követelt Magyarország eddigi legnépszerűbb környezetvédelmi petíciójában.

„Nem fogjuk hagyni, hogy az eredetileg erős javaslatot a műanyaglobbi nyomására felhígítsák. Ez a jogszabály lehetett volna az első lépés egy hulladékmentes Magyarország felé, egy olyan gazdaság felé, amely az egyszer használatos kultúra helyett végre a természettel való harmóniára törekszik. A Greenpeace ezért azt várja a kormánytól, hogy mihamarabb terjesszen be egy hasonlóan ambiciózus javaslatot, a parlamenttől pedig azt, hogy azt haladéktalanul vegye napirendre.” – nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

(Greenpeace Magyarország)

radioantritt.huCopyright © 2020 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ