Egészségügyi szolgáltatási járulék fizetés nélküli szabadság alatt

Illusztráció: Pixabay
2020. Május 23. 10:00
A koronavírus-járvány miatt számos cég alkalmazottait fizetés nélküli szabadságra küldte.

A járványügyi helyzet miatti gazdaságvédelmi intézkedések között több adóügyi könnyítés is szerepel. A munkavállalókat segíti, hogy a veszélyhelyzet miatti fizetés nélküli szabadság ideje alatt is jogosultak egészségügyi ellátásra – tájékoztat közleményében a NAV Tolna Megyei Adó- és Vámigazgatósága.

A koronavírus-járvány miatt számos cég alkalmazottait fizetés nélküli szabadságra küldte. A munkavállaló biztosítása emiatt szünetel, ugyanakkor továbbra is jogosult az egészségügyi szolgáltatásra. Ez azt jelenti, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt nem kell az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettség alá bejelentkeznie és a havi 7 710 forintot megfizetnie. 2020. május 1-től ugyanakkor a munkáltatót terheli a fizetés nélküli szabadságon lévő dolgozók után az egészségügyi szolgáltatási járulék megállapítása, bevallása és megfizetése.

Akik már a kormányrendelet hatályba lépése (2020. április 22.) előtt bejelentkeztek az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetésére, ki kell jelentkezniük, és a már megfizetett járulékot – a törvényi feltételek fennállása esetén – visszaigényelhetik.

A témával kapcsolatban érdeklődni a NAV Infóvonalán a 1819-es hívószámon lehet, valamint a hivatal a honlapján a „Segítség rendkívüli helyzetben (COVID-19)” rovatban valamennyi információ megtalálható.

(NAV)

 

radioantritt.huCopyright © 2020 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ