Ötödére csökkent az önkormányzati támogatás, veszélyben az egyesület működése

Illusztráció: Szőlő-Szem Mozgalom Civil Bűnmegelőzési Egyesület
2020. Június 17. 12:39
A Szőlő-Szem Mozgalom Civil Bűnmegelőzési Egyesület éves támogatása százezer forintra csökkent. A szekszárdi egyesület tevékenységének fókuszában a tanya- és szőlőterületeken, valamint a lakóközösségekben előforduló bűncselekmények megelőzése, korlátozása, és biztonságosabb életkörülmények kialakítása áll.

A Szőlő-Szem Egyesület szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében tájékoztatja a szekszárdi tanyatulajdonosokat, hogy június elsejétől tevékenységük jelentős részét határozatlan ideig felfüggesztik. Mint írják, az egyesület autóját azért nem lehet napok óta látni a környékbeli szurdokokban, mert a gépkocsi fenntartását már nem tudják finanszírozni. 

Az elmúlt héten döbbenten tapasztaltuk, hogy Szekszárd MJ Város Önkormányzat 19/2020. (V. 12.) önkormányzati rendeletével módosított költségvetése az Egyesületünk számára megállapított támogatást jelentős mértékben csökkentette. Már a korábbi években is komoly gondot okozott számunkra az alapműködési költségeink finanszírozása. Egyesületünk tulajdonában lévő Vitara személygépkocsi fenntartása ugyanis éves szinten igen megterhelő. Az alapműködéshez szükséges biztosítási díjak, cégautóadó, kötelező szervízköltségeket sem fedezi a megítélt támogatás – áll a közleményben.

Hozzáteszik, hogy már a korábbi években is az üzemanyagköltséget, kiküldetési díjakat magánszemélyek és cégek adományaiból, pályázatokból finanszírozták, kizárólag erre azonban nem tudják építeni az idei tevékenységüket.

Kitérnek arra, hogy 2019-ben 550 ezer forint támogatásban részesültek az önkormányzattól,  amelyből a minimális alapműködési költségeket tudták fedezni, emellett egyéb, a civil szervezet működéséhez szükséges tevékenységekre, programokra további forrásokat kellett találniuk. Tájékoztatnak továbbá, hogy a tavalyi évben bűnmegelőzési tevékenységekre 912 ezer forint adományt kaptak, továbbá közel 3 millió forint pályázati támogatást sikerült elnyernünk, 

Összességében az önkormányzati támogatást saját erőből közel nyolcszorosára növeltük, amit kizárólag a szekszárdi tanyavilágra fordítottunk, mindenki számára követhetően és átláthatóan – hangsúlyozzák.

Mint írják, Szekszárd Önkormányzata a 2020. évi működésükre szánt támogatást százezer forintra csökkentette. Kihangsúlyozzák, hogy a COVID-19-re való hivatkozást elutasítják, mert egyesületük a vírushelyzet alatt is rendületlenül dolgozott.

Nem túlzás állítani: most talán nagyobb szükség lenne ránk, mint valaha! Egyesületünk vezetősége úgy látja, hogy az önkormányzat döntésével kinyilvánította, hogy nem tart igényt a továbbiakban az Országos Rendőrkapitányság által elismert, másutt is követendő példáként szolgáló, közel két évtizede tartó munkánkra. Vagyis: a tanyavilág biztonsága, tisztasága és közössége nem tartozik azon értékek közé, melyekre a költségvetésből egy félmilliót áldozna – adnak hangot véleményüknek közleményükben.

Végezetül hozzáteszik, hogy tanyabizalmi hálózatukat továbbra is fenntartják, de kérik a tanyatulajdonosokat, hogy megértéssel kezeljék a csökkentett üzemmódú működésüket.

 

 

radioantritt.huCopyright © 2021 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ