Csütörtökön ülésezett a közgyűlés Szekszárdon

2020. Június 26. 15:59
Sok kérdésben született döntés.

A márciusban elrendelt veszélyhelyzetet követően június 25-én újra ülésezett Szekszárd MJV Önkormányzata Közgyűlése. 

Bomba Gábor, az ÉSZ frakcióvezetője megkeresésünkre elmondta, hogy első napirendként a Szervezeti és Működési Szabályzatot (SZMSZ) módosították, amely döntéssel a Gazdasági és Városfejlesztési Bizottságnak (GVB) adták vissza a beszerzésekről való döntési jogot. Mint fogalmazott, a veszélyhelyzet kihirdetésekor a polgármester első intézkedései között szerepelt az, hogy magához vonta a döntési jogot a beszerzéseket illetően, ezekről egyszemélyben döntött az Operatív Törzs, és a képviselő-testület megkérdezése nélkül.

A frakcióvezető tájékoztatott, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt, a polgármester által meghozott döntések közül többet kifogásolnak, ezeket a szerződéseket semmissé kívánják nyilvánítani, ezért az ügyészséghez fognak fordulni. Egyebek mellett erről is döntött a közgyűlés.

– Négy szerződést kifogásolunk, ezek a közvetítésekkel megbízott Tolnatáj Televízióval, az uszoda kivitelezésével megbízott Aquaplus Kft-vel, a Planétával és a Hegyközséggel megkötött szerződések, melyek szerintünk a jóhiszeműség elvével ellentétesek és nem tartoznak a veszélyhelyzet elhárításához szükséges döntések körébe – hangsúlyozta Bomba.

Hozzátette, hogy a Szekszárdi Vasárnap kiadásával kapcsolatos feladatokat visszaadják a Vagyonkezelő Kft.-nek, mert egy olyan stábbal kívánnak dolgozni, aki a kiegyensúlyozott tájékoztatást szem előtt tartva tájékoztatja a lakosságot.

A közgyűlés döntött arról is, hogy 2020. szeptember 17 és 20 között megrendezik a Szekszárdi Szüreti Napokat. A Babits Mihály Kulturális Központot mint rendezőt egy héttagú bizottság fogja a szervezési feladatokban segíteni.

A Szabó Dezső utcában épülő orvosi rendelő kapcsán is döntés született, miszerint felfüggesztik az építkezést és helyszínváltoztatási kérelemmel fordulnak az Irányító Hatósághoz. Bomba elmondta, hogy amíg – reményeik szerint pozitív – válasz érkezik, utasították a város főépítészét, hogy keressen új helyszínt a beruházásnak.   

– Szeretnénk bevonni a szakma képviselőit is a városi uszoda építkezésébe. A veszélyhelyzet alatt az úszó és a vízilabda szakosztály vezetői több pontban fogalmaztak meg kifogásokat a tervekkel kapcsolatban. Attól félünk, hogy ha egyszer valaha megépül az uszoda, akkor sem lesz alkalmas versenyek lebonyolítására, ami nagy kockázatot jelent, hiszen ha megépül így, akkor a támogatás teljes összegét vissza kell fizetni. Ezért úgy döntöttünk, hogy a két szakosztályvezetőt mindenképpen vonjuk be a beruházásba és kérjük a nemzetközi szövetségek segítségét is, hogy nézzék meg a terveket, mi az, amit módosítani kellene ahhoz, hogy itt később versenyeket bonyolítsanak le. Felkértük Gyurkó Lászlót is, mint nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező úszót, hogy nézze át a beruházást és amennyiben vannak javaslatai, úgy azt ossza meg velünk – tájékoztatott Bomba Gábor.  

A frakcióvezető kiemelte, hogy július elsejétől megszűnik az ingyenes parkolás városszerte és ez időponttól két hónapon át a kétórás zónákat kiemelten fogja ellenőrizni a közterület-felügyelet, illetve a rendőrség is.

– Ez fényt fog deríteni arra, hogy szükséges-e újabb fizetős zónák bevezetése vagy újabb kétórás zónák létrehozása. Ez egy visszacsatolás is lenne, ugyanis két hónap elteltével a rendőrség, a vagyonkezelő és az önkormányzat szakembereiből álló Közlekedési Tanács elé kerülnének a tapasztalatok, akik az ezzel kapcsolatos kérdésekben döntenek – mondta a frakcióvezető.     

Végezetül kitért arra is, hogy az új, módosított költségvetésükben figyelembe fogják venni egyebek mellett a Szőlő-Szem Egyesület kérését is, és a lehetőségekhez mérten a civil szervezeteknek, sportegyesületeknek visszaadják azokat a támogatások, amelyeket a polgármester más célra csoportosított át.

Az ülést követően Ács Rezső, Szekszárd polgármestere elmondta, hogy az SZMSZ módosítása azért volt fontos az ÉSZ frakció részéről, mert a beszerzéseket szerették volna saját hatáskörben megvalósítani.  

– Én azt gondolom, hogy a pandémia alatt a polgármester, mint közgyűlés meghozta azokat a döntéseket, amelyek a beruházásokhoz és a mindennapi élethez kellenek (…) Ami döntés született, az is olyan formában történt meg, hogy a bizottság véleményét kikértem előtte és a bizottság javaslata alapján hoztam meg a döntéseket – nyilatkozta a városvezető.

A Szabó Dezső utcai orvosi rendelő körül kialakult helyzetet kapcsán kitért arra is, hogy jogerős építési engedéllyel rendelkeznek és a plusz forrásokról szóló döntést a GVB korábban már meghozta, azaz „elengedte” a projektet. 

– Igazából egy ember mozgatja a szálakat. Volt természetvédelmi kérdés, most régészeti kérdés van, előtte volt zöldterület kérdés. Mindenféle kérdéssel szeretnék megakadályozni, hogy 4000 embernek az orvosi ellátása jó színvonalon megvalósuljon. Kénytelenek vagyunk tudomásul venni, hogy ez a projekt tulajdonképpen nem fog megvalósulni, mert ugye az Irányító Hatóság egyértelműen kinyilatkozta, hogy vagy ezen a helyszínen meg tud valósulni a projekt, vagy pedig el kell engednünk a pénzt. Emellett a kártérítésről is szó van, mert a vállalkozó kiválasztása megtörtént és jelentős mértékű kártérítéssel élhet az önkormányzat felé – részletezte Ács Rezső.  

Az ülésen sok kérdés merült fel a pandémia alatt meghozott döntések kapcsán, a polgármester elmondta, hogy a város érdekében hozta meg minden döntését. 

– Nyugodtan állok bármilyen ilyen vizsgálat elé, mert nem hoztam olyan döntést, amely a város költségvetését megterhelte volna. (…) Nyugodtan lehet vizsgálódni, meg lehet természetesen minden szerződést nézni. Egy volt a fontos,, hogy a város működőképességét fenntartsam. Azért azt el kell mondanom, hogy a pandémia időszakában a legelső döntés a részemről az volt, hogy legyen a városnak költségvetése. Ha nem lett volna költségvetése, nem tudunk pályázni. Azóta nyertünk 7 milliárd forintot, ebből ipari parkra 2 milliárdot és az utakra 5 milliárd forintot, de nem pályázhattunk volna, ha nincs költségvetése a városnak. Tehát minden olyan döntést, amely ebben az időszakban született, annak érdekében hoztam meg, hogy a város előre tudjon haladni és a beruházások tudjanak megvalósulni – zárta mondandóját Ács Rezső polgármester.   

radioantritt.huCopyright © 2021 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ