Idén is lesz halfőzés Baján!

Fotó: MTVA/2017
2020. Június 29. 12:28
Ezúttal visszafogottabb, családiasabb hangulatú eseményt szerveznek.

Jelenleg az érvényben lévő kormányrendelet tiltja a tömegrendezvények megszervezését augusztus 15-ig, halfőző fesztivál, avagy népünnepély nem lesz idén Baján, azonban miután feloldották az 500 fő alatti rendezvények megszervezésére vonatkozó tiltásokat a szervezők eldöntötték, hogy idén sem szakítják meg a hagyományokat és családiasabb eseményt rendeznek – tájékoztatott Hajdú Miklós, Baja alpolgármestere. 

Hajdú elmondta, hogy még zajlanak a szervezési munkálatok, hogy minden, egyebek mellett a katasztrófavédelmi hatósági szabályoknak meg tudjanak felelni. Hozzátette, hogy jelenleg is zajlik a helyszínek pontosítása és a tervek szerint a város 10-12 pontjára terjed majd ki a rendezvény.

– Baja különböző pontjain fogunk tulajdonképpen városrészi főzéseket szervezni, amelyeken limitált létszámban és regisztrációt követően lehet részt venni. Az egyes helyszínekre díjmentesen regisztrálhatnak a részt vevők, emellett a regisztrációk számát helyszínenként maximum 200 főben határoztuk meg. A regisztrált személyek részére a város ingyenesen biztosítja a főzéshez szükséges helyet, padokat, asztalt és tűztálat is, de kérjük, hogy minden másról, főként a kulturált ünneplésről ők gondoskodjanak – részletezte az alpolgármester.

Kitért arra, hogy felhívják a résztvevők figyelmét, miszerint az eseményen keletkező hulladékról maguk gondoskodjanak, és ne hagyjanak maguk után szemetet a helyszíneken. Mindenki maga gondoskodjon továbbá a tűzifáról, szemeteszsákokról és a tűz eloltásáról is.     

– Idén kifejezetten városrészi főzés, utcabál jellegű esemény lesz. Most leginkább a helyiek igényének szeretnénk eleget tenni, hiszen az utóbbi években a bajaiak közül sokan már nem jöttek el a fesztiválra, vagy csak a végén látogattak ki a programokra, mert túl nagynak ítélték meg a tömeget. Mi ilyen módon, ebből a szerencsétlen helyzetből erényt és lehetőséget szeretnénk kovácsolni, hogy akkor minden helyihez közelebb vigyük a rendezvényt, kisebb volumenű, közös ünneplésen tudják a halat megfőzni. A vendégszeretet sem hagy alább, azért limitáltuk a regisztrációköteles résztvevők számát 200 főben, hogy az érdeklődők is az egyes helyszíneken megtekinthessék a főzést – tájékoztatott Hajdú Miklós.

A július 11-i eseményen az előző évek gyakorlatához hűen egy időben, 18 órakor gyújtják a tüzeket, a közterület-használati idő pedig délután 16 órától aznap éjfélig tart.  

Végezetül hozzátette, hogy semmiképp nem szerették volna a hagyományokat megszakítani, hiszen idén ünnepelné 25 éves fennállását a Bajai Halfőző Fesztivál. A rendezvényt követően, a visszajelzéseket figyelembe véve az is elképzelhető, hogy a jövőben is hasonlóképp szervezik meg a fesztivállá nőtt helyi eseményt.     

radioantritt.huCopyright © 2020 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ