Tolna megye: 500 fiatal dolgozhat a nyári diákmunka programban

Illusztráció: Rádió Antritt
2020. Június 30. 09:27
Idén is meghirdette a diákmunka programot az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A kormány által 3 milliárd forinttal támogatott Nyári diákmunka 2020. program 500 nappali tagozatos 16-25 év közötti tolnai diák foglalkoztatását támogatja mintegy 70 millió forinttal – tájékoztatott közleményében a Tolna Megyei Kormányhivatal.

Mint írják, a programban a foglalkoztatást biztosító - és így támogatható - munkáltató a területi, települési önkormányzat, illetve annak önkormányzati alaptevékenységet végző intézménye, valamint az ágazati munkaerőhiány kezelése érdekében a mezőgazdaság, vendéglátás és a turizmus területén is működő vállalkozás lehet.

Az önkormányzati diákmunka keretében legfeljebb 2 hónap időtartamra (2020. július 1. - 2020. augusztus 31.), maximum napi 6 órás foglalkoztatás támogatható, és a munkabért, illetve az azt terhelő szociális hozzájárulási adót az állam 100 százalékban megtéríti a munkaadó részre. A támogatás megállapítása során havi munkabérként a szakképzettséget igénylő munkakör esetében 157.950 Ft/fő/hó, szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében pedig 120.750 Ft/fő/hó összeg vehető figyelembe. A napi 6 óránál rövidebb munkaidőben történő foglalkoztatás esetén a támogatási összeg arányosan csökken – áll a közleményben.

Tájékoztatnak továbbá, hogy a mezőgazdaság, vendéglátás és turizmus területén foglalkoztatott diákok legfeljebb napi 8 órás foglalkoztatása támogatható. Az állam – szintén legfeljebb a július-augusztusi időszakra – a munkabér és a kapcsolódó szociális hozzájárulási adó 75 százalékát téríti meg, a fennmaradó bérköltséget és járulékait a foglalkoztatónak kell viselnie. A foglalkoztatónak a tervezett foglalkoztatás kezdetét megelőzően a területileg illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán munkaerőigényt, illetve támogatás iránti kérelmet kell benyújtania. A támogatás megállapítása során havi munkabérként a szakképzettséget igénylő munkakör esetében 157.950 Ft/fő/hó, szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében pedig 120.750 Ft/fő/hó összeg vehető figyelembe. A napi 8 óránál rövidebb munkaidőben történő foglalkoztatás esetén a támogatási összeg arányosan csökken.

A támogatás előfeltétele, hogy a nappali tagozatos diák közvetítést kérőként a lakó- vagy tartózkodási helye szerint illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán nyilvántartásba vetesse magát. Ehhez személyes okmányaival, valamint érvényes diákigazolványával, vagy annak az iskolai tanulmányok befejezése miatti visszavonáskor kiadott iskolalátogatási igazolásával kell - szintén a munkaviszony kezdete előtt - a járási hivatal foglalkoztatási osztályán jelentkeznie annak érdekében, hogy a regisztráció megtörténhessen – hangsúlyozzák.

Felhívják a figyelmet, hogy a munkaadók a kérelmeiket kizárólag elektronikus úton tudják benyújtani és a programmal kapcsolatos bővebb tájékoztatás a területileg illetékes állami foglalkoztatási szervként eljáró járási hivatal foglalkoztatási osztályán érhető el.

(Tolna Megyei Kormányhivatal)

 

radioantritt.huCopyright © 2020 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ