Elkészült a szakvélemény, de még nem teljes a kép

Illusztráció: Rádió Antritt
2020. Július 03. 10:23
A megyeszékhelyen épülő uszoda alapkövét még 2018 márciusában tették le, a nagyszabású beruházás teljes költségvetése 3,6 milliárd forint és a Modern Városok Program keretében valósul meg.

Amint arról korábban beszámoltunk, a beruházás határidejének legutóbbi módosításakor a kivitelező tartható időpontként vállalta a 2020. szeptember 30-i időpontot, a szerződésmódosítással azonban a város nem mondott le a kötbérről. A beruházás kapcsán sok kérdés felmerült, ezért a város korábban egy ideiglenes bizottságot is létrehozott, amely az uszoda építésével kapcsolatos műszaki kivitelezési folyamatok ellenőrzését végzi.

Az elmúlt hónapokban a szekszárdi közgyűlés Gazdasági és Városfejlesztési Bizottsága (GVB) döntött arról, hogy egy független szakértő vizsgálja meg az építkezést. A megrendelt szakvélemény az elmúlt napokban elkészült, amely 123 oldalon keresztül taglalja az építkezés részleteit.

Ács Rezső, Szekszárd polgármestere csütörtökön tájékoztatta a közvéleményt az eredményről, elmondása szerint a szakértő megállapította, hogy kisebb-nagyobb hibák tapasztalhatóak, de a beruházás folytatható. A polgármester kihangsúlyozta, hogy a szakvéleményt az ÉSZ frakció nem fogadta el és a GVB hétfői ülésén arról döntött, hogy újabb véleményt kér.        

– Ha nem úgy születik meg egy szakértői vélemény, ahogy ők (ÉSZ frakció – szerk. megj.) gondolják egy prekoncepció mentén, akkor ők ezt nem fogadják el. Erb Jenő készítette el ezt a jelentést, aki a Dél-Dunántúl egyik legismertebb, számos kompetenciával bíró szakértője. Egyrészt a rendelkezésre álló iratok, másrészt pedig egy helyszíni bejárás alapján készült el ez a szakértői jelentés, amely egyértelműen nem állította le magát a beruházást, ennek a folytatását engedte tulajdonképpen. Nyilván kisebb-nagyobb hibákat megjegyzett, ezek azonban javíthatók. Nem erre számított valószínűleg az Éljen Szekszárd, ezért nem fogadta el a szakértői jelentést – részletezte a városvezető. Hozzátette továbbá, hogy a részletes elemzés egymillió forintjába került a városnak.

Kérdésünkre Ács Rezső elmondta, hogy a beruházás valószínűleg nem készül el 2020. szeptember végéig és amennyiben a határidőben csúszás lesz, úgy akkor elsősorban a kivitelező vonható felelősségre.

– Egy a lényeg, hogy a várost eddig nem érte kár és nem érheti kár. Én örülnék, ha mielőbb befejeződne a beruházás, azonban az ilyen jellegű leállások, mint például a szakértői vizsgálat idejére le kellett állítani, ilyenek nem segítik azt, hogy mielőbb befejeződjön. A város, ahogyan a szakvéleményből is kiderül, nem gördített olyan akadályt a kivitelező elé, amely megakadályozta volna, vagy megakadályozná a beruházás megvalósítását, befejezését. Én azt gondolom, hogy ha itt csúszások vannak, akkor az elsősorban a kivitelezőnek róható fel – zárta mondandóját Ács Rezső.

Bomba Gábor, a GVB elnöke megkeresésünkre elmondta, hogy a bizottság hétfői ülésén tárgyalt az elkészült szakértői véleményről, amely irat több mint 100 oldalon keresztül sorolja a hibákat és alátámasztja mindazt, amelyet Rácz Zoltán képviselő is folyamatosan kommunikált.  

– Egyetlen egy dologra nem kaptunk határozott választ a szakértői véleményben, amely egyik legfontosabb dolog, mégpedig az épület szigetelése. A szakértő megállapította, illetve véleményében ki is fejtette, hogy amennyiben rossz a szigetelése az uszodának, úgy ez egy nem javítható hiba a beruházás esetében. Tudjuk, hogy amikor itt volt a helyszíni bejáráson, akkor a kivitelező nem jelent meg, illetve a felelős műszaki vezetőnek sem tudott kérdéseket feltenni a szakértő, valamint az elvégzett munkáról hiányoztak a műbizonylatok is, így a szakértői vélemény vége leírja, hogy az adatok hiányában nem tudja megítélni jelen pillanatban azt, hogy a szigetelés rossz vagy jó. Ezzel kapcsolatban kért kiegészítést a GVB a szakértőtől, hogy mire van még szüksége ahhoz, hogy erre egyértelmű választ kapjunk és ezért a szakértőnek visszaküldtük a kérdéseinket, illetve hogy jelölje meg azt, hogy még mit tegyünk, milyen vizsgálatokat kell elvégezni ahhoz, hogy erre a fontos kérdésre végre választ kapjunk – részletezte a bizottság elnöke.

Bomba kitért arra, hogy ez ideig a beruházásnak nem kell leállnia, ezek a vizsgálatok párhuzamosan folyhatnak az építkezéssel. Kiemelte, hogy ennek ellenére nagyon fontos, hogy minél előbb meglegyen ez a szakvélemény, így a később javíthatatlanná váló hibákra már most fény derülne.

– Később, ha kiderül, hogy hibás a szigetelés, akkor sokkal nagyobb költséggel lehet majd ezt helyrehozni, ezért kértünk kiegészítést ezzel kapcsolatban. Tehát az uszodai építkezés folyhat, de sajnos a mai napig nem látjuk, hogy haladna. Két-három ember lézeng az uszodában, ezért úgy gondolom, hogy a szeptemberi elkészülés teljesen irreális – hangsúlyozta Bomba Gábor. 

Végezetül kérdésünkre elmondta, hogy az építkezés jelenleg 47%-os készültségi fokon van és amennyiben a szerződésben leírt szeptember végi határidő csúszik, úgy egyértelműen a kivitelező vonható majd felelősségre. 

radioantritt.huCopyright © 2020 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ