Szekszárdon szervezik a VinAgora Nemzetközi Borversenyt

Fotó: Rádió Antritt
2020. Július 03. 14:06
A neves megmérettetésnek a Babits Mihály Kulturális Központ ad otthont, ezen a hétvégén.

A VinAgora borversenyt 1992 óta szervezik meg és az utóbbi 25 évben már nemzetközi szintre és rangra emelkedett a megmérettetés, a világ szőlész-borász társadalmát szabályozó szervezet, az O.I.V. (Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal) védnököli a borversenyt, tájékoztatott Zilai Zoltán, a VinAgora igazgatója. Mint mondta, idén első alkalommal hozták a nemzetközi megmérettetést a Tolnai megyeszékhelyre.

– Egy olyan alkalom ez itt most Szekszárdon, amikor a világ nagy borversenyeinek módszerei és lebonyolítási rendje szerint szervezünk. Örömmel hoztuk ide Szekszárdra a versenyt. Az a feladatunk, hogy a borversennyel minden második évre borvidékre menjünk, és magyar borvidéken szervezzük éppen azért, hogy ezen alkalmakkor az ide érkező külföldi borbírálók, akik a saját országukban véleményformáló szőlészek-borászok, minél közelebbről ismerjék meg a magyar bortermelőket, a magyar borvidékeket – részletezte Zilai Zoltán. 

Hozzátette, hogy a verseny nívóját és szigorúságát az is igazolja, hogy egyebek mellett optimális bírálati körülményeket kell teremteni, de a bíráló bizottsági tagok meghatározása is szigorú előírások mentén zajlik. A mostani megmérettetésen tíz bizottság dolgozik, naponta 37-38 bort kóstolnak meg és szigorúan délig tarthat a bírálat, fiziológiailag kimutatott tény ugyanis, hogy az érzékszerveink ebben a napszakban a legkifinomultabbak.

Zilai Zoltán elmondta, hogy 100 pontos bírálórendszert használnak, többek között pontozzák a bor színét, tisztaságát, illatát, az ízek intenzitását.

– A tökéletes bor maximum 100 pontot kaphat, de ilyen ritkán fordul elő, tízévente egyszer. Az ezüstéremhez 84 pontot kell elérni, 88 pontot az aranyéremhez és 92 pontot a nagyarany eléréséhez – tájékoztatott az esemény főszervezője.   

Bősz Adrián, a Szekszárdi Borvidéki Tanács elnöke kiemelte, hogy ez a megmérettetés Magyarország egyetlen nemzetközi borversenye és nagy érték az alkalom, hogy ezúttal Szekszárd ad otthont a borversenynek.

– Sok szekszárdi embernek a sok éves munkájának köszönhető, tehát nem elegendő az, hogy Szekszárdon jó borokat készítenek. Ide infrastruktúra kellett, szállodák, éttermek, hogy ezt a komoly nemzetközi bírálócsapatot vendégül tudjuk látni. Szekszárd elért arra a szintre, hogy ezt így meg tudtuk szervezni és a szervezőknek is tetszett, akik nagyon dicsérték a szekszárdi vendégszeretetet és a maximális hozzáállásukat ehhez a rendezvényhez – fogalmazott Bősz Adrián.

A bírálat vasárnapig tart, míg az eredmények publikálására július 20-án kreül sor. 

 

radioantritt.huCopyright © 2020 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ