Anyagi elismerésben részesülnek a szociális ellátásban dolgozók Szekszárdon

Illusztráció: Rádió Antritt
2020. Július 04. 09:00
Egyebek mellett erről is döntött rendkívüli ülésén a város közgyűlése.

Csütörtökön tartott rendkívüli ülést Szekszárd MJV Önkormányzat Közgyűlése, amelyen számos fontos kérdésben született döntés. Egyebek mellett módosították a Szervezeti és Működési Szabályzatot (SZMSZ), arról is határoztak, hogy egyszeri anyagi juttatással köszönik meg mindazon szociális szférában dolgozóknak a tevékenységüket, akik helytálltak a veszélyhelyzet ideje alatt.

Bomba Gábor, az ÉSZ frakcióvezetője elmondta, hogy a rendkívüli ülésen az SZMSZ módosításával visszaadták a bizottságoknak azokat a jogköröket, amelyeket a városvezető a veszélyhelyzet idejére magához vont, emellett létszámcsökkentésről is határoztak, miszerint 5 fővel csökken a polgármesteri hivatal létszáma és 3 fővel emelték a közterület-felügyelők létszámát, így minden körzetnek lehet saját közterület-felügyelője. Mint mondta, sok kérdés érkezik ugyanis a körzetekből és nincs, aki összefogja ezeket, azt szeretnék, hogy minden körzetnek egy felelőse legyen, így a lakók kérdéseikkel közvetlenül a közterület-felügyelőhöz tudnak majd fordulni és adott esetben azonnal elkezdődhet a hivatali ügyintézés, amely lehet akár közlekedési, köztisztasági, közbiztonsági ügy. Rámutatott, hogy ezzel az intézkedéssel a hivatalt is közelebb kívánják vinni a lakossághoz és a közterület-felügyelők jogosultsággal rendelkeznek többféle intézkedés azonnali végrehajtására.

– Nagymértékben akadályozta a képviselői munkát az, hogy a polgármester úr 15 napos határidővel válaszolt csak a kérdéseinkre, így a mostani módosításban egy 3 napos határidőt adtunk és a képviselők most már nem csak a polgármester úrhoz fordulhatnak közvetlenül, hanem a hivatali vezetőkhöz is. Ez is az intézkedések gyorsítását szolgálja – részletezte Bomba.

Kitért arra is, hogy az SZMSZ módosításában a címerhasználatot és a Szekszárd név használatát a polgármester helyett a szekszárdi közgyűlés Kultúra, Civil szervezetek, Városmarketing Bizottságára (KCV) bízták.

Bomba tájékoztatott, hogy döntés született azzal kapcsolatban is, hogy az önkormányzati fenntartású, szociális ellátásban érintett intézményekben dolgozók egy egyszeri, százezer forintos jutalmat kapjanak a veszélyhelyzetben nyújtott munkájukért, amely intézkedés 100 embert érint.

A rendkívüli ülésen született döntések kapcsán megkérdeztük Ács Rezső polgármestert is. Elmondta, hogy az SZMSZ mostani módosítása szerint a hivatalban minden osztályvezetőnek kötelessége lesz 0-24 órában rendelkezésre állni, amely döntés elmondása szerint a „családok ellen van”, hiszen ez folyamatos telefonos ügyeletet kíván, akár hétvégéről, akár szabadságról legyen szó. Kitért arra is, hogy a feszített munkatempó miatt az elmúlt hónapokban 11 hivatali dolgozó döntött a távozás mellett, egyikük pedig épp a tegnapi közgyűlés alatt határozta ezt el.  

– Nagyon rossz érzésem van az SZMSZ működésével kapcsolatosan. A polgármesternek minden hatáskörét, minden jogosítványát elvonták az SZMSZ módosításával. Ilyenre nincs példa az országban sehol sem, hogy például egy megyei jogú város polgármesterének nincs kabinetje. Méltatlan helyzetet teremtettek – fogalmazott a városvezető.  

Hozzátette, hogy a közgyűlésen szerették volna tárgyalni a szekszárdi strandbelépők árának kérdését is, amelyet azonban leszavazott a többség. Kihangsúlyozta, hogy felháborítónak tartja a drasztikusan megemelt árakat.

Ács Rezső tájékoztatott továbbá, hogy a pandémia időszaka alatt fáradtságot nem ismerve tevékenykedtek a szociális ellátásban dolgozók, ezért javasolta részükre az egyszeri, százezer forintos támogatást.  

– Ezzel a kis gesztussal szeretnénk a munkájukat elismerni. Egyrészt megköszönni az eddigi munkájukat másrészt pedig jelezni azt, hogy számítunk rájuk a jövőben is. Nem munkaként, hanem feladatként kezelték ezt a helyzetet, nem nézve az időt, energiát. Egyet néztek: hogy mit kell megoldani és ezt professzionális módon tették. Innen is szeretném megköszönni a munkájukat – zárta mondandóját Ács Rezső polgármester.

 

radioantritt.huCopyright © 2021 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ