Lakossági fórumot szerveztek az Éljen Szekszárd frakció képviselői

Fotó: Illés Tamás képviselő / Facebook
2020. Július 28. 11:44
A Baka István Általános Iskolában várták az érdeklődő városlakókat, a fórumon elhangzottakról a városvezető is nyilatkozott.

Az elmúlt héten lakossági fórumot szerveztek Szekszárdon, ahol az ötödik és kilencedik választókörzet képviselői, Illés Tamás (ÉSZ) és Gulyás Róbert (ÉSZ), valamint Bomba Gábor, az ÉSZ frakcióvezetője tájékoztatta a lakókat, a megjelent érdeklődőket az elmúlt időszak eseményeiről, illetve meghallgatták a megjelentek észrevételeit is.   

Illés Tamás megkeresésünkre elmondta, hogy a fórum megszervezésére azért volt szükség, mert a pandémia ideje alatt nem volt lehetőségük hasonló eseményt meghirdetni, ahol a körzetben élők elmondhatják javaslataikat, problémáikat. A lakossági fórumon egyebek mellett szó esett a Zöld város projektről – bár a parkolóház megépítésének terve követlenül nem érinti egyik körzetet sem, a lakók ezzel kapcsolatban is feltehették kérdéseiket –, a járdaépítésről, az ÉSZ frakció kommunikációjáról. A képviselők mindemellett a közelmúlt eseményeit is értékelték, illetve a terveket is felvázolták a jövőt illetően.

Illés Tamás tájékoztatott, hogy a lakók pozitívumként értékelték azt, hogy a megyeszékhelyen minden körzetnek lesz egy közterület-felügyelője, illetve panaszként fogalmazódott meg a leromlott utak, járdák minősége, valamint az itt élők elmondása szerint a parkolók felfestése is helyreállítást kíván. Emellett a lakók azt is megfogalmazták, hogy gazos és rendezetlen a város, a képviselők tájékoztatták őket, hogy jelenleg egy fővárosi cég végzi az ezzel kapcsolatos munkák jelentős részét, de a terveik között szerepel, hogy a Szekszárdi Vagyonkezelő Kft.-hez, egy helyre összpontosítsák ezeket a feladatokat, így az elvégzett munkálatoknak lesz számonkérhető gazdája, felelőse.   

A lakossági fórum elején részt vett Ács Rezső polgármester is, aki pénteki sajtótájékoztatóján beszélt az eseményről. 

– Azt mondta Illés Tamás képviselő úr, hogy a várost nagy adóssággal vették át. Szeretném ezt pontosítani. Aki itt ül néhány éve a közgyűlésben, annak illik tudni a magyar jogszabályokat és rendelkezéseket, amelynek az a lényege, hogy adóssága év végén egyetlen egy településnek sem, így Szekszárdnak sem lehet. 2019 december 31-én nulla forint volt a városnak a hitelállománya – nyilatkozta pénteken a polgármester, majd hozzátette, hogy január másodikán mutatták be azt a bankszámlakivonatot, amely szerint a városnak kettőmilliárdos plusz pénzösszeg áll rendelkezésére. 

A városvezető nyilatkozatával kapcsolatban Illés Tamást is megszólaltattuk.

– A lakossági fórumon valóban elhangzott az, hogy adóssággal vettük át a várost, de időpontról akkor nem beszéltünk, amely novemberre vonatkozott, amikor ugye ténylegesen, a második fordulót is megnyerve többségbe kerültünk a közgyűlésben. Akkori gyors tájékozódásunk azt mutatta, hogy a városnak több mint 600 millió forintos folyószámlahitele van – részletezte a képviselő. Hozzátette, hogy ezt alaposabb vizsgálat követte, amely során azt állapították meg, hogy éves szinten a 800 millió forintos folyószámla hitelkeretből, átlagosan körülbelül napi 400 millió forintot vesz igénybe a város.

– Az év egészét tekintve elég súlyos likviditási helyzetben van az önkormányzat – fogalmazott Illés Tamás.

Bomba Gábor frakcióvezető megkeresésünkre elmondta, hogy Szekszárdnak 600 millió forintos hitele van, amelynek törlesztését a tavalyi évben kellett elkezdeni, ezen felül a közgyűlés év elején 800 millió forintos hitelkeretet szavazott meg a városnak.  

– A 800 millió forintos hitelkeretre azért van szükség, hogy a város működése megőrizhető legyen, hiszen a tavalyi évben állandó mínusz 600 millió forinton állt a város tartozása ezen a hitelszámlán. Ez az egy olyan számla, amelyet egy napig kell kinullázni, tehát december 31-én mindig visszafizetjük és januárban mindig újra fölvesszük. A jövőben olyan gazdálkodást szeretnénk, hogy erre ne, vagy nagyon kismértékben legyen szükség és ezen felül van még a 600 millió forintos hitel – hangsúlyozta Bomba Gábor.

Végezetül a polgármester által említett kétmilliárd forintról elmondta, hogy az uszoda építésének költségét takarja, amely összeget másra nem lehet elkölteni.  

 

 

radioantritt.huCopyright © 2020 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ