Többszörös a túljelentkezés a szociális bérlakásokra

Illusztráció: Rádió Antritt
2020. Július 29. 11:00
Három bérlakásra 65-en jelentkeztek Szekszárdon.

Ács Rezső, Szekszárd polgármestere legutóbbi hétértékelőjén szót ejtett arról is, miszerint a szociális bérlakást igénylőknek közel öt hónapot kellett várniuk arra, míg a szekszárdi közgyűlés Szociális, Egészségügyi, Környezeti és Fenntarthatósági Bizottsága (SZEKÖF) elbírálja kérelmeiket. A városvezető elmondása szerint a pandémia alatt ő meghozta volna a szükséges döntést, ám kérte előtte a bizottság javaslatát.  

– Akik szociális bérlakásra pályáznak, minden nap és minden hét számít. Február 28-ig kellett beadni az igényeket, és július 2-án született meg a döntés, tehát közel 5 hónapot kellett várni erre. Három bérlakásról beszélünk és egyszerűen döntésképtelen volt a bizottság (SZEKÖF – szerk. megj.), rám akarta tolni annak felelősségét, hogy döntsem el a három lakás sorsát és ezt én vállaltam is. Azonban - ahogyan a döntések 90%-nál, az ő javaslataiknak megfelelően hoztam meg a döntéseimet a pandémia alatt - visszaadtam a bizottságnak, hogy tegyenek javaslatot, és a végső döntést én meghozom. Ez a javaslat a mai napig nem érkezett meg – nyilatkozta még pénteken a városvezető. Kérdésünkre elmondta továbbá, hogy a szociális bérlakásokra közel harmincszoros túljelentkezés van, és emlékeztetett, hogy valamikor Szekszárdnak 3000 ezer bérlakása volt, de az egykori városvezetés eladta ennek jelentős részét.

A szociális bérlakásokkal kapcsolatban megkerestük Zaják Ritát, a SZEKÖF elnökét, aki elmondta, hogy számos sajnálatos tényező befolyásolta azt, hogy korábban születhessen meg a döntés. A veszélyhelyzet kihirdetését megelőzően a gázrobbanásban érintett károsultak részére tartották fenn az említett három lakást, míg ezt követően „karanténlakásként” üzemeltek.  

Zaják Rita tájékoztatott, hogy az előző szociális bizottság nem osztotta ki a jelentkezőknek az üresen álló bérlakásokat.

–  Az önkormányzati választásokat megelőzően lejárt néhány lakásnak a pályázati felhívása, valami oknál fogva ezeket a lakásokat az előző szociális bizottság nem osztotta ki a jelentkezőknek. A választás előtt néhány nappal történt a sajnálatos gázrobbanás, így az üresen álló lakások azért nem kerültek kiosztásra akkor, mert a baleset károsultjai költöztek a lakásokba – részletezte a bizottság elnöke, majd hozzátette, hogy időközben az újabb megüresedett lakásokra pályázatot írtak ki, amelyekre 2020. február 28-ig lehetett jelentkezni. A lakások jelentős része kiosztásra került, így a Fecskeházban és a Mikes utca 1. szám alatt lévők.  

– Ezt követően három lakás maradt, amelyek kapcsán polgármester úr azt javasolta, hogy a veszélyhelyzet idejére karanténlakásként tartsuk fenn. Időközben erre a három bérlakásra 65 jelentkező nyújtotta be kérelmét és szerettük volna a pályázóknak az életét minél jobban megismerni, amire azonban a veszélyhelyzet miatt nem volt lehetőségünk. Végül, miután a veszélyhelyzetet követően tájékozottabbak lettünk az igénylők élethelyzetét illetően, júliusban kihirdettük a három lakás új bérlőjét – mondta Zaják Rita.

Végezetül hozzátette, hogy a három bérlakásra összesen 65-en nyújtottak be pályázatot.

 

radioantritt.huCopyright © 2020 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ