Illegális hulladéklerakás: mutatjuk, hogyan tehet bejelentést Szekszárdon

Fotók: Baltavári István/Szekszárdi Hulladék-kommandó
2020. Július 31. 12:01
Megalakult a Szekszárdi Hulladék-kommandó, elkezdődött a munka és várják a lakók bejelentéseit.

Amint arról korábban beszámoltunk, újabb civil kezdeményezés van kibontakozóban a megyeszékhelyen. A hulladék-kommandó célja, hogy a helyi szereplőket, egyesületeket összefogva rendezettebbé tegyék Szekszárdot és környékét, amelyben a városlakók is fontos szerepet játszanak majd.  

Baltavári István, a kezdeményezés ügyvezetője megkeresésünkre elmondta, hogy az alakuló ülésükön öt helyi civil szervezet és 33 érdeklődő magánszemély vett részt. Az ülésen megfogalmazódott, hogy „valamit tenni kell Szekszárd és környezete tisztaságáért, amely tevékenység politikamentes, széles civil szerveződésen alapul.”

A Szekszárdi Hulladék-kommandó szereplői több célkitűzést is megfogalmaztak, amely érinti az oktatást, a szabályzatok szélesebb körben való ismertté tételét, valamint feltérképezni a helyi illegális hulladéklerakók helyét. Baltavári István kitért az oktatás fontosságára, elmondása szerint az ismeretek hiánya az egyik legfontosabb oka a hulladékok illegális helyre történő elhelyezésének. Mint mondta, fontos lenne az iskolákban is tanítani a hulladékkezelés részleteit és szabályait.

– Minden létező hulladékra meg kell fogalmazni egy szabályt, amely rögzíti, hogy legálisan mit kell tenni ahhoz, hogy az a bizonyos hulladék környezetszennyezés nélkül tárolásra, vagy megsemmisítésre kerüljön. Ezen szabályzatok folyamatosan készülnek és módosítjuk, igazodva mindig az aktuális helyzethez. Szeretnénk a Szekszárd környékén lévő illegális hulladéklerakók helyét feltérképezni, konkrétan egy GPS koordináta alapú térkép üzemeltetését tervezzük, amelynek alapja a „hulladékvadászok” képzése és összefogása. Munkánk adatgyűjtésen, kutatásokon alapul, emellett a bejelentések összegzése, esetenként a feljelentések megtétele is a feladatunk lesz – részletezte Baltavári István.  

Hozzátette, hogy bárki tehet bejelentést, amennyiben illegálisan elhelyezett hulladékot talál az szd.hulladekvadasz@gmail.com címen. Kérik, hogy amennyiben lehet, a bejelentéshez mellékeljenek fotót, GPS koordinátát és azt is írják meg, hogy megközelítőleg mekkora mennyiségű és milyen jellegű hulladékot találtak.  

Baltavári István elmondta, hogy a jelenleg hatályos szabályok szerint, ez év márciusától a rendőrség intézkedhet az illegális szemetet lerakókkal szemben.

– Az illegális hulladéklerakás szabálysértésnek minősül. A büntetés mértékét illetően egyelőre csak jogszabály-tervezeteket ismerünk, de a büntetés elrettentő lesz, például 10 négyzetméteres illegális hulladék lerakásért három év börtönt lehet majd kapni. A rendőrség mellett a jegyzők a legfontosabb intézkedők. Fontos kiemelni azt is, hogy a terület tulajdonosa a felelős minden esetben, tehát a tulajdonos a legfőbb érdekelt, hogy az illegális lerakodás megszűnjön – tájékoztatott Baltavári István.

Végezetül elmondta, hogy a kezdeményezéstől azt várják, hogy az egész város megmozduljon a hulladékkezelés ügyében.

– Szeretnénk az illegális hulladéklerakókat tetten érni, az illegális hulladéklerakókat felszámolni, a legális hulladékkezelés szabályait megismertetni és betartatni, hogy a tisztaság szeretet életformává váljon – zárta mondandóját Baltavári István.

radioantritt.huCopyright © 2020 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ