A helyi tömegközlekedés fenntartása milliókba kerül Szekszárdnak

Illusztráció: Rádió Antritt
2020. Augusztus 10. 10:59
A frakcióvezető szóbeli előterjesztésében kérte a közgyűléstől a tömegközlekedés felülvizsgálatát, valamint azt, hogy a helyiek ingyenesen vehessék azt igénybe.

Amint arról korábban beszámoltunk, az elmúlt héten tartott rendkívüli ülést Szekszárd MJV Önkormányzata Közgyűlése. A többórás ülésen több mint 30 napirendi pontot tárgyaltak a képviselők.

Máté Péter frakcióvezető (Fidesz) megkeresésünkre elmondta, hogy nagyon fontos lenne a helyi tömegközlekedést átvizsgálni, racionalizálni, hiszen hatalmas kiadást jelent a városnak az, hogy jegybevétel híján költségtérítést kell a Volánbusz Zrt.-nek fizetnie. A frakcióvezető szóbeli előterjesztésében kérte a közgyűléstől a tömegközlekedés felülvizsgálatát, valamint azt, hogy a helyiek ingyenesen vehessék azt igénybe.    

Mint mondta, Szekszárdon jelenleg 630.000 kilométert közlekednek a buszok évente és ez bruttó 580 Ft/km áron történik, mivel ennyi jegybevétel nincs az alacsony utaslétszám miatt, a 2019-es évre 153 millió forint költségtérítést kell a városnak kifizetni a Volánbusz Zrt.-nek.

– Felül kell vizsgálni a teljes tömegközlekedést a menetrendtől kezdve, a buszok méretéig. Egy szakértő céget kell felkérni arra, hogy a helyi tömegközlekedést vizsgálja felül, és tegyen javaslatot arra, hogy ezt hogyan lehetne ésszerűbbé, kihasználhatóbbá tenni. Az én javaslatom emellett, hogy az összes helyi tömegközlekedési eszközt a szekszárdi lakosság ingyenesen vehesse igénybe. A közgyűlés végül a szakcég megbízásáról határozott, de kimondottan elutasította az ingyenessé tételét – fogalmazott Máté Péter. 

A Modern Városok Program kapcsán elmondta, hogy az uszodaépítés nem halad, a kivitelező levonult a munkaterületről, „ezer sebből vérzik a dolog”. A közgyűlés most arról döntött, hogy mindenképpen próbáljanak meg egyeztetni és befejezni a projektet. A Modern Városok Program keretében szó esett egy rekreációs központ, valamint egy időszálló felépítéséről is.

– Az ÉSZ-frakció egy rekreációs központot szeretne megvalósítani a régi strand területén, a Modern Városok Program költségvetéséből. Ezt nem támogatjuk. Az egész koncepció úgy épült föl, hogy van egy fogadóépület a családbarát élményfürdőnél és ebből a fogadóépületből lenne az uszoda megközelítése, valamint a rekreációs központé, amelyet nevezhetünk nyugodtan téli élményfürdőnek, amiben szaunák, különféle élményelemek lennének. Azért, hogy egész évben igénybevehető legyen az uszoda, a strand és élményfürdő, mindez pedig ez egy komplexumban, egy fogadóépülettel történne. Ez a koncepció szerintem jó – tájékoztatott Máté Péter. Hozzátette, hogy javaslatot tett a projekt kapcsán arra, hogy a tervezővel próbálják meg úgy átalakíttatni a terveket, hogy a vízszint alá ne kerüljön egy építmény sem. 

– Elutasították ezt a javaslatomat. Az lett a közgyűlési döntése, hogy a rekreációs központ a Modern Városok Program költségvetéséből valósuljon meg, a régi strand területén, amihez többféle engedély és hozzájárulás szükséges. Nem tudom, hogy sikerül-e – részletezte Máté Péter.  

A program kapcsán hozzátette, hogy a Tudásközpont építésének az előkészítését is megszavazták, amellyel felgyorsítják a folyamatot, hogy minél előbb elkezdődhessen a kivitelezés.  

A frakcióvezető közölte továbbá, hogy szintén a Modern Városok Program keretében a négycsillagos konferenciahotel helyett egy idősszálloda megépítését kezdeményezi az ÉSZ-frakció.

– Ehhez továbbra is engedélyek és hozzájárulás szükséges, de nem kaptam rá igazi értelmezhető választ, hogy mi is ez az idősszálló. Emelt szintű idősotthonról beszélt Murvai képviselő úr, én nem tudom, hogy jó lenne-e a városközpontban, zöldfelület nélkül egy idősotthont elkészíteni. Ezt ők szeretnék, nem tudom mi lesz belőle, a közgyűlés döntött arról, hogy valósuljon meg – tájékoztatott Máté Péter.  

Végezetül kérdésünkre elmondta, hogy a közgyűlés rendkívüli ülését megelőzően egyeztettek Bomba Gábor frakcióvezetővel (ÉSZ). 

– Néhány napirendi pontban egyeztettünk Bomba Gáborral, ami nem jelenti azt, hogy egyet is értettünk, de legalább megismertük egymás álláspontját – válaszolta, majd elmondta, hogy eddig is és a jövőt illetően is konstruktívan áll hozzá az egyeztetésekhez, amelyből akár gyakorlat is lehet a későbbiekben.

 

 

 

radioantritt.huCopyright © 2020 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ