A fejlődés útján Gerjen

Beküldött fotók: Life Studio
2020. Augusztus 12. 14:43
Három nagyszabású projekt zajlik jelenleg a településen.

Az 1250 főt számláló Gerjenben két településfejlesztési projekt van folyamatban, amelyek a PIP Nonprofit Kft. közreműködésével valósulnak meg, tájékoztatott Romhányi Károly polgármester. Még 2019 végén részesült 254 millió forintos támogatásban a község egy új településrész kialakítása céljából, ahol az elképzelések szerint egy családi házakkal teli övezet lesz a jövőben. A jelenleg üresen álló területen 53 telek található, telkenként 1400-2000 négyzetméter nagyságban. Gerjen Község Önkormányzata a kapott támogatásból az új településrész teljes közművesítését, utak és járdák építését, a közvilágítás kiépítését valósítja meg és a tervek szerint ősszel kezdődhet a kivitelezés.

A polgármester elmondása szerint az említett területen előreláthatóan 50-100 családi ház lesz felépíthető, attól függően, hogy a tulajdonosok hogyan szeretnék majd a saját telkeiket kialakítani, földterületet ugyanis bárki vásárolhat, aki itt szeretne élni. Romhányi Károly kitért arra is, hogy a település lélekszámának emelkedését is várják a projekttől.

– Bízunk abban, hogy ez által a lakosságszám emelkedik majd. Jelenleg 1250-en laknak Gerjenben és ez az a minimum, amellyel el tudunk látni bizonyos szolgáltatásokat. Azt gondolom, hogy ha egy kevéssel csökkenne a lakosságszámunk, akkor például a nyolc osztályos általános iskolát már nem tudnánk helyben tartani – fogalmazott a polgármester.

Hangsúlyozta, hogy fontos számukra az új településrész kialakítását célzó beruházás, amelyhez a másik nagyszabású projektjük is szervesen kapcsolódik. Romhányi elmondta, hogy szintén 2019 végén vette kezdetét az a folyamat, amely során 350 millió forintos támogatásból valósulhat meg a település teljes víz- és szennyvízhálózatának feltérképezése, valamint újratervezése és bíznak abban, hogy ennek mentén a későbbiekben egy következő támogatásból gyakorlatban is megvalósíthatják a terveket.

A tervezési folyamat részeként Gerjen, Fadd és Kalocsa települések egy társulást hoztak létre, amelynek Paks lett a gesztora.

– Így alakítunk ki egy közös tervdokumentációt és a teljes víz- és szennyvízhálózatnak a kapacitásbeli gondjait kezelni tudjuk majd, a későbbiekben megnövekvő lakosságszám, illetve a paksi bővítés kapcsán megnövekvő igények tekintetében is – tájékoztatott a polgármester.

Emlékeztetett, hogy egy korábbi európai uniós projektnek köszönhetően jelenleg helyben történik a víz kitermelése Gerjenben, a jövőben azonban Paksról kapják majd a vizet. Kutatásaik azt mutatták, hogy a gerjeni nyersvíz „nem a legjobb” minőségű és a szolgáltatónak nem kis feladat az egészségügyi határértékeken belüli ivóvizet produkálni, mint mondta, ezt a problémát szeretnék kiküszöbölni, valamint a kapacitást is bővíteni.

A Gerjenben zajló harmadik nagy projekt a Terület és Településfejlesztési Operatív Program 400 millió forintos támogatásából valósulhat meg, amely során új óvoda-bölcsőde épül a községben, tornateremmel kiegészülve. A polgármester kiemelte, hogy hosszútávon fenntartható intézményt szeretnének létrehozni, amely a modern kor követelményeinek is megfelel, ezért is húzódott el a projekt tervezési szakasza. Hozzátette, hogy az új óvoda-bölcsőde az általános iskola szomszédságában kap majd helyet, és remélhetőleg a 2021/2022-es tanévet már itt kezdhetik a kisgyerekek.

– A közbeszerzési eljárást kiírtuk, meg is érkeztek az ajánlatok és jelenleg a bírálási folyamat zajlik. Bízom benne, hogy ősszel már a fizikai valója is látható lesz, nekiláthatunk építkezni és jövő évi tanévet szeretnénk már az új helyen elkezdeni. Itt nem csak az épület kialakítása fog megtörténni, hanem az eszközpark bővítése, illetve újabb eszközök beszerzése. Minden feltétel adott lesz ahhoz, hogy a színvonalas szakmai munka folytatódjon az intézményben – zárta mondandóját a község polgármestere.

radioantritt.huCopyright © 2020 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ