A mustgázmérgezés veszélyére hívják fel a figyelmet!

Illusztráció: Gergály Judit, BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság / Facebook
2020. Szeptember 11. 13:58
Évente mintegy ötven mustgázmérgezés történik Magyarországon.

A szőlő levének erjedésekor keletkező mustgáz komoly veszélyt jelenthet, szellőztetéssel, valamint szén-dioxid-érzékelő elhelyezésével elkerülhető, hogy veszélyes mennyiségben felhalmozódjon és balesetet okozzon – hívja fel a figyelmet honlapján a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Mint írják, tavaly Mohácson követelt áldozatot a színtelen, szagtalan gáz, valamint Pakson is csak a szerencsén múlott, hogy időben rátaláltak a balesetet szenvedett emberekre. Évről évre számos esetben riasztják ilyen esethez a tűzoltókat.

A szén-dioxid önmagában nem mérgező, azonban mivel nehezebb a levegőnél, egy szellőzés nélküli pincéből kiszorítja azt. Aki ilyen pincébe megy le, rövid idő alatt oxigénhiányos állapotba kerül, amelynek tünetei a szédülés és a fáradtságérzet. Ezeket az eszméletvesztés, végül a fulladás követheti – írják.

Kitérnek rá, hogy egy liter erjedő must csaknem 42 liter szén-dioxidot termel, ezért is indokolt a szellőztetés, valamint szén-dioxid-érzékelő beszerzése.

Alkalmazható a közismert gyertyás módszer is, amikor az ember egy gyertyával ellenőrzi, van-e elég levegő a pincében. Fontos, hogy az égő gyertyát ne kézben, hanem például egy lapáton tartsuk magunk előtt, és úgy menjünk le a pincébe. Ha a gyertya elalszik, életveszélyes a pincébe menni – figyelmeztetnek. 

Hangsúlyozzák, hogy aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot és kérje a tűzoltók segítségét, ugyanis a szén-dioxiddal telített pincébe csak sűrített levegős légzőkészülékben szabad bemenni.  

A mustgázmérgezés veszélyére hívja fel a figyelmet az a kisfilm is, amelyet a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pénteken közzétett.

(Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)

radioantritt.huCopyright © 2020 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ