GVB: a tűzifát már októberben megkaphatják a rászorulók

Illusztráció: Rádió Antritt
2020. Szeptember 16. 11:45
Hétfőn ülésezett a szekszárdi közgyűlés Gazdasági és Városfejlesztési Bizottsága (GVB).

Az ülésen szó esett egyebek mellett az épülő ipari parkról, a szociális tűzifáról, de a diákok ebédjeinek befizetése is terítéken volt.  

Bomba Gábor, a GVB elnöke megkeresésünkre az ipari park kapcsán elmondta, hogy jelenleg készülnek a tervek, nemsokára az új csarnokok építését végző kivitelezőt is kiválasztják. Emellett elindul a régi épületek felújítása, az ehhez kapcsolódó infrastrukturális beruházásokról döntöttek, miszerint megújul a közvilágítás, egy biztonsági rendszert építenek ki 15 kamerával, illetve a kapacitásbővítés is meg fog történni az E.ON-nál.  Hangsúlyozta, hogy ez egy nagyon fontos bevételi forrása lesz a városnak abból, hogy az új csarnokokat kiadják, valamint a régi bérlőknek is egy új, komfortosabb környezetet fognak teremteni.

Párhuzamosan az igények begyűjtésével elindították a szociális tűzifabeszerzés programját is, a bizottság a műszaki tartalmon változtatott, egyebek mellett megszabták a víztartalmat, illetve azt, hogy milyen típusú keményfákkal lehet pályázni.

– Számításaik szerint fűtőértékben 30-40%-ban többet fognak kapni a rászorulók, ugyanannyi pénzért. Remélhetőleg október végére már elindul a tűzifa kiosztása is – nyilatkozta Bomba.  

A továbbiakban az ügyeleti központ kapcsán tájékoztatott, hogy az építésére nem volt elégséges a forrás, ezért más forrást kellett biztosítsanak rá. Ezzel egyidejűleg kértek forrásemelést is a Minisztériumtól, most megérkezett az emeléssel kapcsolatos engedélyezés, így 8 millió forintot meg tud takarítani a város. Az említett összeget pályázati forrásból tudják pótolni, így megmarad a város számára, amelyből egyéb fejlesztéseket fedezhetnek.  

Döntött a bizottság arról is, hogy a Szekszárdi Diákétkeztetési Kft.-nek adott kölcsön visszafizetésének határidejét meghosszabbítják. Bomba emlékeztetett, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt egy budapesti cég végezte az ételek kiszállítását, valamint ez idő alatt alatt diákétkeztetés sem volt, így a városi tulajdonú cég kevesebb bevételre tett szert. Elmondása szerint a kialakult helyzet miatt a város segítségére szorult a cég, ezért a jövőben igyekeznek „helyzetbe hozni” az önkormányzati tulajdonú céget.   

A GVB elnöke a továbbiakban kitért rá, hogy egyes szekszárdi oktatási intézmények jelezték, hogy a járványügyi előírások miatt problémát okoz a diákok ebédjeinek helyszíni befizetése, ugyanis a szülők nem mehetnek be tömegesen az iskolákba. Ezzel kapcsolatban többféle verziót vitatott meg a bizottság. Egyrészt lehetőség van az informatikai rendszerük kiegészítésével csekkek nyomtatására, másrészt az önkormányzat épületében kialakítani egy elkülönített helyiséget, vagy akár az ügyfélszolgálaton megoldani azt, hogy a szülők befizethessék az ebédet. Ezzel kapcsolatban a GVB jövő hétig kért állásfoglalást a Polgármesteri Hivataltól, valamint az oktatási intézményektől is. Végezetül kiemelte, hogy továbbra is javasolják a szülőknek, hogy amennyiben tehetik, éljenek az átutalás, vagy a csoportos átutalás lehetőségével.

 

radioantritt.huCopyright © 2020 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ