Ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe a következő hetekben

Illusztráció: Pixabay
2020. Szeptember 25. 14:10
Elkezdik a rókák veszettség elleni immunizálását Tolna megyében is.

Az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a rókák veszettség elleni orális immunizálását rendelte el Tolna megyében 2020. október 7 és 10 között – közölte honlapján Szekszárd MJV Önkormányzata.

Tájékoztatnak, hogy a rókák által is terjesztett veszettség embernél, állatnál egyaránt halálos kimenetelű lehet és a védekezés leghatékonyabb módszerét, azaz a rókák veszettség elleni vakcinázását évek óta sikerrel alkalmazzák. Jelenleg az ország déli és keleti határa mentén folytatódik a vakcinázás. A vakcinát tartalmazó fólia kapszulát a rókák által kedvelt csalétekbe rejtik.

Mint írják, a vakcina emberre, állatra ártalmatlan, ennek ellenére a kihelyezett csalétkekhez nem szabad hozzányúlni.

Kiemelik, hogy a vakcinázási kampány megkezdésétől számított huszonegy napig ebzárlat van érvényben, azaz minden kutyát a tartási helyén elzárva vagy megkötve kell tartani és közterületre csak pórázon szabad vinni. Emellett a kezelt területeken tilos a legeltetés is.  

Kitérnek rá, hogy a korlátozó intézkedések elsősorban a vakcinázás hatékonyságát segítik azzal, hogy a kóborló ebek vagy legelő állatok ne vehessék fel a rókák számára kihelyezett csalétkeket.

Felhívják a figyelmet, hogy aki a vakcinázott területen elhullott vadon élő vagy háziállatot talál, a tetemet hagyja érintetlenül és haladéktalanul értesítse a legközelebbi állatorvost, a helyi önkormányzatot vagy a vadásztársaságot.

(Szekszárd MJV Önkormányzata; Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal)

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ