Nem adott elsőbbséget, elgázolta a segédmotorost

Fotó: Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság
2020. Szeptember 28. 08:59
A baleset helyszínéről a sértettet kórházba szállították, aki közel két hét után a kórházi kezelés során életét vesztette.

A Szekszárdi Törvényszék hétfői közleménye szerint a Paksi Járásbíróság szeptember 24-én halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségében bűnösnek mondta ki azt a férfit, aki még 2018. december 31-én okozott balesetet.

Tájékoztatnak, hogy a vádlott éjszakai látási viszonyok mellett Dunaföldvár lakott területén közlekedett az általa vezetett tehergépkocsival, amikor egy útkereszteződésben a forgalomirányító fényjelző készülék zöld jelzésére végrehajtott balra kanyarodása során nem biztosított elsőbbséget a vele szemben, a menetirány szerinti bal oldali forgalmi sávban a szintén zöld jelzésére az útkereszteződésbe behaladó és egyenesen tovább haladni szándékozó segédmotoros kerékpárnak. A segédmotoros kerékpár az elé kanyarodó tehergépkocsi elejének ütközött és a sértett az egyensúlyát elveszítve az úttestre esett. A baleset helyszínéről a sértettet kórházba szállították, ahol kórházi kezelése során 2019. január 12-én életét vesztette. A sértett halálát szívelégtelenség okozta, a közlekedési baleset és a sértett halála között közvetett és részleges oksági összefüggés volt megállapítható.

Mint írják, az elsőfokú bíróság a vádlottat 1 év 8 hónap fogházban végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte, melynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette, valamint 2 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől.

A bíróság a büntetés kiszabása során enyhítő körülményként értékelte a vádlott büntetlen előéletét, a bűncselekmény elkövetésének beismerését, a vádlott megbánó magatartását, valamint a 40 éves kifogástalan közlekedési előéletét, mely alatt a vádlott közel negyvenmillió kilométert vezetett le. Az enyhítő körülmények körében a járásbíróság kiemelten értékelte, hogy a baleset és a sértett halálának bekövetkezése között közvetett és részleges okozati összefüggés állt fenn. Az ítélet nem jogerős, az ügyészség három munkanap határidőt tartottak fenn a nyilatkozattételre – közlik.

(Szekszárdi Törvényszék)


 

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ