A Szekszárdi Szüreti Napok és Sötétvölgy is a megyei értékek sorát gazdagítja

Fotó: Tolna Megyei Értéktár Bizottság
2020. Szeptember 29. 12:00
A múlt héten ülésezett a Tolna Megyei Értéktár Bizottság.

Hat kategóriában összesen 15 értékkel bővült a megye értéktára – közölte hétfőn a Tolna Megyei Értéktár Bizottság. Tájékoztattak, hogy a szeptember 25-én Nagydorogon tartott kihelyezett ülésükön 19 beérkezett javaslatot vitattak meg, melyek közül 11 érték bővíti a megyei értéktárat a továbbiakban. Emellett a tavaszi Kincses Tolna Megye Értékvetélkedőre diákok készítettek további 18 értékjavaslatot, melyek közül most 5 került fel a lajstromra. A Tolna Megyei Értéktár jelenleg 440 értéket számlál és 66 településen végeznek értékfeltáró munkát.

Az alábbi értékekkel bővült a Tolna Megyei Értéktár:

  • Agrár- és élelmiszergazdaság kategóriában: a decsi zöld szagos, az attalai tükrös tájponty
  • Épített környezet kategóriában: az attalai Nepomuki Szent János-szobor, a tengelici Csapó-sírkert
  • Ipari és műszaki megoldások kategóriában: az Első Magyar Hőlégballon - történeti gyűjtemény
  • Természeti környezet kategóriában: Sötétvölgy, a keleti ajtóscsiga, Imsósi-erdő;
  • Sport kategóriában: Sipos Márton úszó munkássága, a Tolnai Kajak-Kenu Sportegyesület tevékenyége
  • Kulturális örökség kategóriában: az 1770-ben készült „rátétes terítő”, gróf Széchényi Sándor munkássága, Végh András festőművész munkássága, Szekszárdi Szüreti Napok, Matókné Kapási Julianna néptáncoktató munkássága, Bartina Néptánc Közhasznú egyesület tevékenysége.

Közölték továbbá, hogy a Tolna Megyei Értéktár Bizottság a nyáron életbe lépett új kormányrendelet értelmében helyi értékek felvételéről is dönt azon települések esetében, ahol nem működik helyi bizottság. Ezen alkalommal zombai felterjesztés kapcsán döntött arról, hogy Boros Jolán roma származású operaénekes munkásságát helyi értéknek nyilvánítja.

Az ülésen elhangzott továbbá, hogy az idei tanévben is megrendezésre kerül a Kincses Tolna Megye Értékvetélkedő a fiatalok számára, bár a koronavírus járvány miatt a megvalósítás formája elképzelhető, hogy online lesz. Az ülést követően a bizottság tagjai megtekintették a nagydorogi értékeket.

(Tolna Megyei Értéktár Bizottság)

 

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ