Bátai gyilkosság: első fokon 11 év börtönbüntetést kapott a vádlott

Fotó: police.hu
2020. Szeptember 30. 08:50
A vádlott a büntetés enyhítéséért fellebbezett.

Szeptember 29-én első fokon ítéletet hirdettek a „bátai gyilkosságként” elhíresült büntető ügyben – adta hírül keddi közleményében a Szekszárdi Törvényszék.

Mint írják, a megállapított tényállás szerint az egyedül élő vádlott és a sértett egy utcában lakott Bátán, jó barátok voltak. A vádlott 2018-ban ismerkedett meg későbbi barátnőjével, aki hozzá is költözött, azonban idővel a kapcsolat megromlott közöttük, ezért a vádlott barátnője a sértett hívására a házába költözött, amit a vádlott nem tudott feldolgozni. 2019. október 17-én a sértettet az otthonában felkereste a vádlott és egész napos italozást követően 17 óra körül mindketten a vádlott otthonába mentek, ahol még tovább ittak. Ekkor a vádlott erősen leittasodva, részben a barátnője elvesztése miatt érzett dühében felkapta a baltáját, és azzal a sértettre támadt. A vádlott több nagy erejű ütést mért a sértett fejére, aki a bántalmazás következtében többrendbeli nyílt koponyacsonttörést és agyzúzódást szenvedett el, életét vesztette. Ezt követően a vádlott a sértett holttestét elrejtette az ingatlana hátsó részén található pincébe. A vádlott a nyomok eltüntetése érdekében a házban kitakarított, fertőtlenítős vízzel felmosott, valamint ismeretlen helyen elrejtette az elkövetéshez általa használt baltát is. A sértettet a vádlott volt barátnője kezdte el keresni sikertelenül, végül a sértett holttestét 2019. október 25. napján találta meg a nyomozó hatóság.

A Szekszárdi Törvényszék tájékoztatott továbbá, hogy a vádlott csak részben ismerte be a bűncselekményt, de érdemi védekezése megdőlt. A bíróság az ügyben enyhítő körülményként értékelte azt, hogy a vádlott anyagi jóvátétel - mint a sértetti hozzátartozó által viselt temetési költség – megfizetését helyezte kilátásba a sértett családja részére szabadulását követően. Súlyosító körülmény volt az ügyben, hogy a vádlott a sértett ittasságát kihasználva, a sértettnek esélyt sem hagyva, sérüléseivel magára hagyta.

A bíróság emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottat, ezért őt 11 év börtönbüntetésre és a közügyek gyakorlásától 10 évi eltiltásra ítélte. Az ítélet nem jogerős, az ügyészség és a védő fenntartotta a 3 munkanap gondolkodási időt, a vádlott a tényállás egyes elemeit is vitatva a büntetés enyhítéséért fellebbezett.

(Szekszárdi Törvényszék)

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ