Klórgáz szabadult fel a dunaföldvári bioetanol gyár területén

Illusztráció: police.hu
2020. Október 09. 11:05
Frissítés: a balesetben tizenöten könnyű, míg tizenhárman súlyos mérgezést szenvedtek

Frissítés 14:51

A Pannonia Bio Zrt. az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy a baleset péntek reggel 7 óra 45 perckor történt a cég dunaföldvári gyáregységében. Az esemény az üzem negyvenhét munkatársát érintette, akik közül huszonnyolc embert szállítottak kivizsgálásra kórházba, hármat pedig megfigyelés céljából bent tartanak. A jelenlegi információk szerint - a cég közlése alapján - egy 6 köbméteres tartályban tárolt 4500 liter hipóhoz eddig tisztázatlan okból 400 liter salétromsav keveredett, ami heves kémiai reakciót okozott. Ennek eredményeképpen jelentős mennyiségű klórgáz szabadult fel, és többen rosszul lettek az üzem területén. Az anyagi kár elenyésző, robbanás, tűzeset nem történt. A tűzoltóság a klórgáz terjedését védősugár alkalmazásával gátolja meg, egészen addig, amíg a reakció eredményeként további gáz szabadul fel. Hozzátették: a balesetben megsérült dolgozóknak minden támogatást megadnak ahhoz, hogy a lehető leghamarabb gyógyultan hazatérhessenek. A zrt. menedzsmentje a helyszínen vizsgálja a baleset körülményeit, lehetséges okait; a gyár működésében a baleset fennakadást nem okozott, a termelés folyamatos és zavartalan - írták. (MTI)

Frissítés 14:45

Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője telefonon arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a balesetben tizenöten könnyű, míg tizenhárman súlyos mérgezést szenvedtek. A helyszínre több mentőautót és négy mentőhelikoptert riasztottak, sőt a speciális, úgynevezett tömeges baleseti egységüket is kivezényelték. A gázmérgezést szenvedett emberek tünetei között volt torokkaparás, könnyezés, köhögés és nehézlégzés. Mindenkit elláttak a helyszínen, például infúziót kötöttek be, oxigént és gyógyszert adtak nekik - tette hozzá. A sérülteket további ellátásra, illetve megfigyelésre dunaújvárosi, székesfehérvári, szekszárdi és kecskeméti kórházakba szállították - mondta Győrfi Pál. (MTI)

Frissítés 11:58

A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján közölt információkat a balesetről. Mint írják, a bioetanolt előállító üzem egyik szabadtéri hétköbméteres hypotartályába utántöltéskor nem megfelelő anyagot, a jelenlegi információk szerint salétromsavat öntöttek. Tudatják, hogy a két anyag reakciójaként klórgáz fejlődött, az eset során több dolgozó megsérült.

A tűzoltóegységek védősugarat működtetnek a tartály környékén, ezzel megakadályozzák a veszélyes gáz terjedését. A katasztrófavédelem iparbiztonsági szakemberei a helyszínen vannak és állandó felügyelet alatt tartják a létesítményt. A katasztrófavédelem mobil laboratóriuma folyamatosan méréseket végez. Az üzemen belüli, védőzónával kijelölt területen kívül a levegőben veszélyes gázkoncentráció nem mérhető. A keletkező gáz a szomszédos üzemeket, a lakott területet korábban és jelenleg sem érinti közölték.

Korábban írtuk

Horváth Zsolt polgármester tájékoztató videót tett közzé az elmúlt órában Dunaföldvár Polgármesteri Hivatalának közösségi oldalán, eszerint üzemi baleset során klórgáz szabadult fel a Pannonia Bio Zrt. területén.

Dunaföldvár Polgármesteri Hivatala szintén közösségi oldalán egy lakossági tájékoztatót is közzétett az elmúlt órában.

– A Pannonia Bio Zrt. területén történt üzemi baleset során klórgáz szabadult fel egy 6 m3-es tartályból. Az üzemi területen működő elhárító csoport, valamint a Paksi Katasztrófavédelmi egységek folyamatosan kezelik a kialakult helyzetet. A kiértékelés alapján Dunaföldvár közigazgatási területén lakosságvédelmi intézkedés megtétele nem szükséges. Kérem, kerüljék a pánikhangulat keltését! A mentőegységek a helyzetet a Pannonia Bio Zrt. területén kezelik. A sérültek ellátása megtörtént. A szükséges intézkedéseket a Pannonia Bio Zrt és a Katasztrófavédelem munkatársai megtették. A gáz belélegzése égő érzést okoz az orrban és a torokban, a szemben égő, szúró fájdalom, könnyezés jelentkezik. Javasoljuk, hogy szemirritáció esetén bő vízzel mossák meg szemüket, torokirritáció esetén fogyasszanak folyadékot. A további információk esetén tájékoztatni fogjuk a Lakosságot! – áll a bejegyzésben.

Cikkünket új információk birtokában frissíteni fogjuk.

(MTI, Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Dunaföldvár Polgármesteri Hivatal) 

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ