Dunaföldvári baleset: folyamatosan csökken a levegőbe kerülő klórgáz

Fotó: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
2020. Október 10. 07:15
Tizenöten könnyű, míg tizenhárman súlyos mérgezést szenvedtek.

Az elmúlt órákban egyre csökkent a gázfejlődés intenzitása – adta hírül késő este pénteken, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Mint írták, a katasztrófavédelmi mobil labor folyamatos méréseket végez a baleset környezetében, a kalocsai tűzoltóegység pedig védősugárral akadályozza a klórgáz terjedését.

A levegőbe kerülő gázkoncentráció mértéke a védőövezeten kívül továbbra is a veszélyességi határérték alatt van, így sem a környező üzemek, sem a lakosság nincsenek veszélyben. A katasztrófavédelem szakemberei az esemény teljes felszámolásáig biztosítják a helyszínt – közölték.

Amint arról korábban beszámoltunk, október 9-én üzemi baleset történt a Pannonia Bio Zrt. dunaföldvári gyáregységében. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a bioetanolt előállító üzem egyik szabadtéri hypotartályába utántöltéskor nem megfelelő anyagot, a jelenlegi információk szerint salétromsavat öntöttek és a két anyag reakciójaként klórgáz fejlődött.

Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője az MTI megkeresésére pénteken elmondta, hogy a balesetben tizenöten könnyű, míg tizenhárman súlyos mérgezést szenvedtek. A sérülteket további ellátásra, illetve megfigyelésre dunaújvárosi, székesfehérvári, szekszárdi és kecskeméti kórházakba szállították.

A Pannonia Bio Zrt. az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta, hogy a baleset negyvenhét munkatársukat érintette, akik közül huszonnyolc embert szállítottak kivizsgálásra kórházba, hármat pedig megfigyelés céljából bent tartanak. Hozzátették: a balesetben megsérült dolgozóknak minden támogatást megadnak ahhoz, hogy a lehető leghamarabb gyógyultan hazatérhessenek. A zrt. menedzsmentje a helyszínen vizsgálja a baleset körülményeit, lehetséges okait.

(Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, MTI)   

 

 

radioantritt.huCopyright © 2020 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ