A szakemberek évente egyszer ingyen ellenőrzik a kéményeket

Fotó: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
2020. Október 16. 13:10
A kémények rendszeres ellenőrzésével megelőzhetőek a lakástüzek.

A fűtési szezon beköszöntével a katasztrófavédelem évről-évre felhívja a figyelmet a tüzelő-fűtő berendezések, így a kályhák, kandallók, gázkazánok és konvektorok, valamint a kémények karbantartásának fontosságára. Így megelőzhetőek a kémény miatti lakástüzek, illetve minimalizálható a szén-monoxid-mérgezés veszélye is.

Deli Gyula – a Kéményseprőipari Szerv Tolna Megyei Ellátási Csoportjának vezetője – rádiónknak elmondta, hogy a kéményseprők folyamatosan, egész évben végzik a munkájukat.

– Annak ellenére, hogy a társasházak szolgálata kötelező, az egylakásos ingatlanokba megrendelés alapján megyünk. Teljesen díjtalanul végezzük el évente egyszer az egylakásos ingatlanokba, valamint a társasházakban is a szolgáltatást. A kéményseprők minden olyan ellenőrzést elvégeznek, amely a kéménnyel, tüzelőberendezésekkel, szénmonoxid-riasztóval, összekötőelemmel kapcsolatos – részletezte a csoportvezető.

Hozzátette, hogy munkatársaik szénmonoxidtartalmat mérnek, kéményátjárhatóságot néznek, tüzelőberendezés állapotát is megvizsgálják, valamint a kémény teljes hosszát kívül-belül.

Deli Gyula kihangsúlyozta, hogy 2013 óta kötelező minden új építésű ingatlanban, ahol nyílt égésterű készülék van, szénmonoxid-riasztónak az elhelyezése, amelyeket szintén ellenőriznek a kéményseprők.

– Ellenőrizzük a levegő utánpótlás lehetőségét, a helyiségek összeszellőztetésének a meglétét és minden olyat, ami a fűtéssel és a kéménnyel kapcsolatos. Amennyiben egy ingatlanban van páraelszívó, szagelszívó ventillátor és nyílt égésterű gázkészülék, akkor ezek együttes működését a jogszabály szerint ki kell zárni és a következő ellenőrzés alkalmával újra ellenőrzi a kéményseprő, hogy ezek megtörténtek-e. Mi azt javasoljuk, hogy ezt minél gyorsabban tegyék meg, a megelőzés érdekében. Most sem késő kérni a szolgáltatást, annak ellenére, hogy elindult a fűtési szezon – zárta mondandóját a csoportvezető.   

A katasztrófavédelem kéményseprői tizenhét megye 2672 településén látják el a kéményellenőrzési és tisztítási tevékenységet a lakosság körében. A társasházak esetében hirdetmény közzétételét követően, a családi házakba pedig igénybejelentést követően érkezik a kéményseprő, hogy ingyenesen ellenőrizze és tisztítsa a kéményt.

Bővebb információk elérhetőek és igénybejelentés tehető a katasztrófavédelem honapján, ide kattintva.  

radioantritt.huCopyright © 2021 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ