Értékes éremleletre bukkantak Simontornyánál

Fotó: Wosinsky Mór Megyei Múzeum
2020. Október 17. 09:54
Lakossági bejelentésnek köszönhető, hogy az érméket már szakemberek vizsgálják. A legértékesebb aranyforintok Hunyadi Mátyás és Szapolyai János verete.

2020 szeptemberében simontornyai lakosok bejelentették a Wosinsky Mór Megyei Múzeumnak, hogy a település belterületén kerámia edénybe rejtett éremleletre bukkantak – tájékoztatott szombati közleményében a megyei intézmény.

Tudatják, hogy az edény a földben töltött évszázadok alatt összeroppant, így a törött edénydarabok eltávolítása után az érmék könnyen hozzáférhetőek voltak. Az éremleletet a szekszárdi múzeumban, laboratóriumi körülmények között restaurátorok és régészek bontották ki, numizmata szakember részvételével. A lelet megközelítőleg 1625 darab érmét tartalmaz.

Mint írják, az éremkincs csaknem kizárólag – magyar, osztrák és török – ezüstérmékből áll, többségük Hunyadi Mátyás, II. Ulászló, II. Lajos és I. Ferdinánd ezüstdénárja. A pénzlelet legértékesebb darabja az az öt aranyforint, amelyeket utoljára helyeztek az edénybe: kettő Hunyadi Mátyás, három pedig Szapolyai János verete.

A kincset az érméken található legkésőbbi évszám alapján 1542 előtt nem rejthették el. Buda 1541-es elfoglalása és Simontornya 1545. évi eleste között számos olyan hadi esemény történt, amelyek során egykori tulajdonosa – talán egy gazdagabb paraszt vagy kereskedő – biztonságba kényszerült helyezni vagyonát, amelyhez azonban már nem jutott hozzá újra – közli a múzeum.

Kitérnek rá, hogy a lelet tudományos feldolgozása megkezdődött, amelynek eredményeiről mihamarabb tájékoztatni fogják mind a nagyközönséget, mind a szakmai nyilvánosságot.

Az érmék meghatározása, értékének felbecsülése nemcsak szakmai szempontból fontos, de ez alapján nyílik majd rá lehetőség, hogy a becsületes megtalálók megkaphassák a számukra járó beszolgáltatói jutalmat. Köszönet illeti azokat a törvénytisztelő állampolgárokat, akiknek köszönhetően szakszerűen kerülhetett feltárásra, s így csaknem 30 év után került be újabb régészeti korú éremlelet a szekszárdi múzeumba – írják.

(Wosinsky Mór Megyei Múzeum)

 

radioantritt.huCopyright © 2021 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ