Orbán: éjfél és reggel 5 óra között kijárási korlátozást léptetnek életbe

Fotó: Orbán Viktor / Facebook
2020. November 03. 19:24
Éjféltől életbe lép a rendkívüli jogrend, emellett ismét ingyenes lesz a parkolás és bezárják a szórakozóhelyeket.

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke az elmúlt percekben közösségi oldalán közzétett videóban közölte a kormány legfrissebb döntéseit, figyelembe véve a járványügyi helyzetet.

Mint fogalmazott, a kormány mai ülésén áttekintette a járványügyi helyzetet Magyarországon és európai összefüggésben is, eszerint a járvány terjedése felgyorsult és akár december közepére Magyarország kórházai elérhetik a teljesítőképességük határát.

Mint mondta, a járvány most is - akár tavasszal - az idősek és krónikus betegek életét veszélyezteti leginkább, emellett pedig „meg kell védeni a kórházak működőképességét is”.

A politikai vitákat félre kell tenni, gyors cselekvésekre és időben meghozott intézkedésekre lesz szükségünk. Legutóbb is két hét kellett, hogy az Országgyűlés olyan jogszabályokat fogadjon el, amellyel büntetni lehet a maszkviselés szabályainak megsértését, ez abszurd – szögezte le a miniszterelnök, majd hozzátette, hogy ezért a kormány úgy döntött, hogy ma éjféltől ismét bevezetik a rendkívüli jogrendet és arra kérik az Országgyűlést, hogy ezt a rendkívüli helyzetet 90 nappal hosszabbítsa meg.

Orbán Viktor közölte továbbá, hogy újabb döntéseket is hoztak a mai kormányülésen:

  • rendezvényeken, sportrendezvényeken, mozikban, színházakban csak minden harmadik széken lehet ülni és a maszk használata kötelező,
  • a hatóságok minden rendezvényt ellenőrizni fognak, ha kell pénzbírságot szabnak ki, és azokat a  helyeket, ahol nem tartják be a szabályokat, be fogják zárni azonnal
  • a szórakozóhelyeket bezárják,
  • éjfél és reggel 5 óra között kijárási korlátozást léptetnek életbe, azaz „éjfélig mindenkinek haza kell érnie”
  • a tömegközlekedés tekintetében a reggeli és déli csúcsforgalomban járatsűrítést rendeltek el
  • újra ingyenes lesz a parkolás

Orbán Viktor végezetül elmondta, hogy mindemellett az orvosok bérét megemelik és a védekezéshez szükséges eszközök a kórházak rendelkezésére állnak.

Hangsúlyozta, hogy a vakcina is „látótávolságon belül van, ki kell tartani addig, amíg meg nem érkezik”. A vakcinával kapcsolatban jelenleg az Európai Unióval, Oroszországgal, Kínával és Izraellel zajlanak tárgyalások.

 

 

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ