November 25-e a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja

Illusztráció: Pixabay
2020. November 25. 12:27
A rendőrség csak akkor tud hatékonyan fellépni, ha a jogellenes cselekmény a tudomására jut.

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság is kiemelten kezeli a kapcsolati erőszak elleni fellépést, illetve annak megelőzését.

A bűnmegelőzési szakemberek fokozott figyelmet fordítanak a családon belüli erőszak kezelésére és a kiskorúak védelmére. A prevenciós referensek felhívják a figyelmet a családon belüli erőszak jellemzőire, jogi hátterére, a veszélyeztetettség korai felismerésének lehetőségeire, a segítségnyújtás módjaira – ismertette szerdai közleményében a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság.  

Mint írják, a 2013. július 1-től hatályos Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 212/A. § -a büntetni rendeli a kapcsolati erőszakot. A törvény a testi sértés szintjét el nem érő, de a sértett emberi méltóságát súlyosan sértő erőszakos magatartásokat és a gazdasági ellehetetlenítést is bünteti. Súlyosabb megítélés alá esik az, aki cselekményét rendszeresen követi el.

Felhívják továbbá a figyelmet, hogy a rendőrség csak akkor tud hatékonyan fellépni, ha a jogellenes cselekmény a tudomására jut.

Hangsúlyozzák: amennyiben úgy érzi, hogy az Ön vagy hozzátartozója sérelmére bűncselekményt, szabálysértést követnek el, haladéktalanul hívja a rendőrséget a 112-es – ingyenesen hívható – segélyhívó számon, vagy tárcsázza az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat 0680/20-55-20-as krízisvonalát. Ha úgy érzi, hogy azonnali segítséget nem igényel jelenlegi helyzete, de fenyegetve érzi magát, tegyen feljelentést bármelyik rendőrkapitányságon.

(Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság)

 

radioantritt.huCopyright © 2021 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ