Új ügyvezető a Babits élén - megkérdeztük a frakcióvezetőket

A fotók korábbi felvételek
2020. December 12. 08:09
Máté Péter nehezményezte a jelölt személyének véleményezésére rendelkezésre álló időt, Bomba Gábor frakciója a kinevezés körülményeit bírálja.

Mint ismeretes, Ács Rezső polgármester pénteken adta hírül, miszerint január 1-étől Berlinger Attila veszi át a Szekszárdi Közművelődéi Nkft. irányítását, aki az összeférhetetlenség miatt lemondásra kényszerülő Mácsik Henriettát követi a pozíciójában.

A városvezető elmondása szerint a Tolna Megyei Kormányhivatal felhívásának minél előbb eleget szerettek volna tenni, ezért gyors lépésre volt szükség, így az összeférhetetlenség közzétételét követően rögtön másnap bejelentették az új ügyvezető igazgató személyét.

Ács Rezső polgármester a pénteki bejelentéskor elmondta, hogy bár a veszélyhelyzet ideje alatt egyszemélyben dönthet ilyen kérdésekben, kérte a szekszárdi közgyűlés frakcióinak véleményét a kinevezéssel kapcsolatban. Mint fogalmazott, szerinte egyöntetű a támogatás Berlinger Attila személye mögött, emellett nem látott lehetőséget arra, hogy elegendő idő legyen pályáztatás útján új ügyvezetőt találni, ugyanis Mácsik Henrietta igazgatóasszony eleve legkésőbb 2021. január 31-éig vállalta az intézmény vezetését, vagy ameddig új ügyvezetőt nem neveznek ki.

A kinevezéssel kapcsolatban megkerestük Máté Pétert, a szekszárdi közgyűlés Fidesz frakciójának vezetőjét, hogy fejtse ki álláspontját az ügy kapcsán. A frakcióvezető elmondta, hogy támogatják Berlinger Attila kinevezését, emellett a városvezetőnek megírt válaszában arra is kitért, hogy az előző ügyvezető, Zsikó Zoltánéval megegyező bérezést javasolnak. Máté Péter hozzátette, hogy az előterjesztésről a frakció tagjait tájékoztatta, ám a megadott határidő rövidsége miatt nem tudott mindenkivel érdemben egyeztetni.

Mint fogalmazott, nehezményezi, hogy a december 10-én, 17 óra után megérkezett levélre másnap reggel 8 óráig állt rendelkezésre idő válaszolni. Válaszában azt is megírta, miszerint tisztelettel kéri a Hivatalt, hogy a jövőben legyenek tekintettel a megfelelő véleményezés kialakítására szükséges határidő biztosítására.

Berlinger Attila személye kapcsán Máté Péter kihangsúlyozta, hogy egyetértenek a polgármester döntésével, hiszen munkásságát ismerve „abszolút alkalmas” a feladatra, Szekszárd város működését nagyon jól ismeri.  

Az ügy kapcsán Bomba Gábort, az ÉSZ frakcióvezetőjét is megkerestük. Bomba elmondta, hogy a Tolna Megyei Kormányhivatal állásfoglalásában mindössze egy személyt említ az összeférhetetlenség kapcsán, holott egy másik városi cégnél szintén külsős bizottsági tag az ügyvezető, Szegedi Attila személyében. Bomba kitért rá, hogy utóbbi ügyvezető jóval Mácsik Henrietta kinevezését megelőzően került a pozíciójára, és „nem volt ezzel semmilyen probléma”. Mint mondta, a Kormányhivatal mindig megkapja a határozatokat és 15 napon belül törvényességi véleményt tud megküldeni, ezen esetekben 15 napon belül egyikre sem érkezett észrevételezés, kifogás vagy vélemény.

Bomba részletezte, hogy Mácsik Henrietta kinevezése eleve ideiglenes volt, amíg új ügyvezetőt nem választanak, amit pályáztatás útján szerettek volna megtenni, ám a koronavírus-járvány felülírta az eseményeket, veszélyhelyzet lépett életbe és a polgármester nem írt ki pályázatot.

A frakcióvezető elmondása szerint a városvezető és közte semmilyen egyeztetés nem történt a jelölt személyét illetően, a jelölt maga, Berlinger Attila tájékoztatta őt is, hogy neki szánják ezt a pozíciót és kérte a frakciója véleményét ezzel kapcsolatban. Bomba kihangsúlyozta, hogy eddig is és ezt követően is az az álláspontjuk, hogy az illetékes bizottságban szeretnék meghallgatni az új ügyvezetőt, ahol terveit, elképzeléseit ismertetheti.

Bombának még egy kérése volt a polgármester irányába, miszerint amennyiben konszenzussal születik döntés, úgy egy közös sajtótájékoztatón jelentsék be az új ügyvezetőt.

A frakcióvezető részletezte, hogy csütörtök este érkezett írásban egy előterjesztés a polgármestertől, amelyben már kinevezi Berlinger Attilát és péntek reggelig kaptak időt ezt véleményezni. Tájékoztatott, hogy válaszukban megírták, miszerint jelenleg tartózkodnak a szavazástól, mert továbbra is szeretnék a jelöltet meghallgatni. Bomba úgy véli, hogy a Kormányhivatal által megszabott 2021. január 10-i határideig lett volna idő ezt megtenni.

Végezetül leszögezte, hogy frakciójuk nem Berlinger Attila személyét kifogásolja, hanem a kinevezés körülményeit bírálja, az új ügyvezetőnek pedig sok sikert kívánnak az előtte álló feladatok ellátásához.

radioantritt.huCopyright © 2021 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ