Jóváhagyta a Moderna vakcináját az Európai Gyógyszerügynökség

Ez a második vakcina, amit engedélyezett a hatóság (Fotó:Gettyimages)
2021. Január 06. 15:00
Így már a Biontech-Pfizer után a második oltóanyagot is lehet használni az EU-ban.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) forgalmazásra ajánlotta szerdán az Európai Unióban az amerikai Moderna gyógyszeripari vállalat új típusú koronavírus elleni oltóanyagát.

A Moderna tavaly november közepén jelentette be, hogy végeztek szérumuk tesztelésével, és az adataik alapján a vakcina 94,5 százalékos hatékonyságú. Az amerikai biotech-cég bejelentése csupán nyolc nappal követte a Pfizer és a BioNTech bejelentését a saját vakcinájuk elkészültéről.

A Moderna vakcinája ugyanúgy mRNS alapú, mint az EU-tagországokban már használt Pfizer/BioNtech oltóanyaga. Tesztelésében 30 ezer ember vett részt, 14 134-en valódi koronavírus elleni védőoltást, 14 073-an placebót kaptak. A vakcina 94 százalékos hatékonyságúnak bizonyult. December 28-án az Egyesült Államokban már jóváhagyták a felhasználását.

A Sky News a holland gyógyszer-felügyeletre hivatkozva azt írja, hogy a Moderna vakcinája hatékony lehet a koronavírus új, az Egyesült Királyságban terjedő mutánsa ellen is. Jens Spahn német egészségügyi miniszter közlése szerint a szállítások a jövő héten kezdődhetnek,  a Bloomberg pedig idézi az amerikai cég decemberi közleményét, amely szerint az Európai Unió már 160 millió adagot rendelt a vakcinájából.

A Moderna oltószere a cég közlése szerint 2 és 8 Celsius fok között hűtve 30 napig stabil marad, és nem kell extrém hideg hőmérsékleten szállítani, vagyis kevésbé kényes, mint a Pfizer-BioNTech készítménye.

Az Európai Bizottság tavaly november 25-én hagyta jóvá a Modernával a koronavírus elleni oltóanyag beszerzéséről szóló szerződést, amely lehetővé teszi, hogy az Európai Unió az összes tagállam nevében első körben 80 millió adag oltóanyagot vásároljon, és további legfeljebb 80 millió adagot igényeljen.

Az Európai Bizottságnak azonban még rá kell bólintania.

(Index, mfor)

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ