2020 volt az eddigi legmelegebb év a Földön

Európában még nem tapasztaltak ilyen forróságot
2021. Január 08. 10:45
Globálisan nézve a tavalyi év 2016 mellett az egyik legforróbb volt.

A kutatók megerősítették, hogy 2016-tal együtt 2020 volt eddig a legmelegebb év a Földön és ezzel hivatalosan is az elmúlt évtized volt a valaha mért legmelegebb 10 év a világban - számol be róla a CNBC.

A Copernicus Climate Change Service által publikált tanulmány szerint jelentősen nőtt a Föld átlaghőmérséklete az utóbbi években, köszönhetően az üvegházhatású gázok kibocsátásának, amelyek megrekesztik a hőt az atmoszférában.

A kutatók kiemelik, hogy 2020-ban jelentős felmelegedést lehetett tapasztalni a sarkvidéken, emellett rekord számú trópusi vihart jegyeztek fel az észak-atlanti övezetben -  számol be róla a Portfolio.

Nem meglepetés, hogy az elmúlt évtized volt a valaha mért legmelegebb a Földön, ami újabb figyelmeztető jel arra, hogy minél hamarabb lépni kellene annak érdekében, hogy megelőzzük a kedvezőtlen éghajlati hatásokat a jövőben – tették hozzá.

Az 1981 és 2010 közötti átlaghőmérséklethez képest tavaly 0,6 Celsius fokkal volt melegebb a hőmérséklet a világban, az iparosodás előtti időszakhoz (1850-1900) képest pedig 1,25 fokkal volt melegebb  - írja az ügynökség.

Voltak sokkal nagyobb felmelegedést mutató részei a világnak. Ilyen volt Európa, amely a világ többi részéhez viszonyítva sokkal jobban felmelegedett és a tavalyi volt a legmelegebb éve a kontinensnek: 2020-ban 1,4 fokkal melegebb volt, mint 2019-ben, így új rekord dőlt meg. A sarkvidéken és Észak-Szibériában volt a legnagyobb hőmérséklet-növekedés, több mint 6 fokkal egy év alatt átlagban, emellett a sarkvidéki jégsapka olvadása következtében júliusban és októberben rekord alacsony szintre esett a jégsapka mérete.

Az ügynökség elnöke felhívta arra a figyelmet, hogy amíg a világ széndioxid-kibocsátása nem csökken nullára, a légkörben felgyülemlő széndioxid további klímaváltozást hoz magával.

(Portfolio.hu)

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ