Törpe zsiráfokat találtak Afrikában

A lábuk nagyon rövid, de izmos. A kutatókat igencsak meglepte, hogy ilyesmi zsiráfoknál is létezik.
2021. Január 09. 17:05
Az utóbbi években két törpe zsiráfot is találtak a kutatók, az egyiket Namíbiában, a másikat Ugandában.

A legtöbb kifejlett zsiráf 4,5-6 méter magas, de 2018-ban egy zsiráfok védelmével foglalkozó alapítvány kutatói találtak egy 2,6 méter magas zsiráfot Namíbiában. Három évvel korábban pedig egy ugandai vadrezervátumban fedeztek fel egy 2,8 méter magas egyedet.

A szakemberek a British Medical Journal folyóiratban decemberben publikált tanulmányban számoltak be a meglepetést okozó két törpe zsiráfról. Mindkét esetben hosszú volt a nyakuk, mint normális méretű társaiké, ám a lábuk kurta maradt. Állapotuk, az úgynevezett vázdiszplázia (a csontváz rendellenessége) előfordul az embereknél és a háziállatoknál, de a tanulmány szerint igen ritka vadon élő állatoknál.

A kutatók által készített felvételeken látszik, hogy az ugandai zsiráf vastag, izmos lábakon áll a szavannán, míg megszokott nagyságú zsiráfok haladnak el mögötte. "Sajnos semmi haszna belőle. A zsiráfok azért nőnek magasra, hogy elérjék a legmagasabb fák koronáját" - mondta el Julian Fennessy, a zsiráf védelmi alapítvány társalapítója. Mint hozzátette, ráadásul valószínűleg szaporodni sem képes a törpe zsiráf, mert fizikailag nem tud kapcsolatba kerülni egy magasabb példánnyal.
Az elmúlt 30 évben mintegy 40 százalékkal, 111 ezerre csökkent a zsiráfok populációja, ezért a tudósok szerint a sérülékeny fajok közé kell sorolni őket, és vigyázni kell rájuk.

 
(Forrás: https://www.forbes.com)

Az elmúlt 30 évben mintegy 40 százalékkal, 111 ezerre csökkent a zsiráfok populációja, ezért a tudósok szerint a sérülékeny fajok közé kell sorolni őket, és vigyázni kell rájuk.

A zsiráfok számának csökkenését főleg élőhelyük szűkülése és feldarabolódása okozza, mivel az emberi tevékenység, a mind nagyobb földterületek megművelése miatt kiszorulnak korábbi területeikről. Ehhez járul hozzá még az orvvadászat és a klímaváltozás is. A természetvédelmi erőfeszítéseknek köszönhetően azonban az elmúlt évtizedben elkezdett javulni a zsiráfok helyzete.

Ha ide kattint, láthat egy videót a  törpe zsiráfról.

(mti)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ