Magyarországon is megjelent a brit koronavírus-variáns

Három ember mintájában azonosították eddig az új, gyorsabban fertőző variánst itthon (Fotó:gettyimages)
2021. Január 13. 13:27
Magyarországon is azonosították a koronavírusnak azt a jóval fertőzőbb variánsát, amire Nagy-Britanniában találtak rá először tavaly év végén, jelentette be Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai tájékoztatóján.

"Az elmúlt napon 3 beteg mintájában azonosították a brit vírusvariánst, amelyet már környező országokban is azonosítottak" – mondta Müller Cecília, aki szerint „Nyilvánvaló volt, hogy Magyarország sem kerülheti el a variánst”.

A tisztifőorvos hozzátette, a mutánsról köztudott, hogy „rendkívül gyors terjedésre képes, a megbetegítési képessége 50-60 százalékkal több, mint az új koronavírusnak, amit a kezdet-kezdetén azonosítottunk”.

Az országos tisztifőorvos arra figyelmeztetett, hogy a vírus továbbra is változékony, ami nem újdonság, viszont "tudnunk kell, hogy ezek a különböző mutációk a járvány kezelése szempontjából milyen további beavatkozásokat igényelnek részünkről". Azt is elmondta, hogy az eddig kifejlesztett és alkalmazott vakcinák gyártóinak szinte mindegyike azt állítja, hogy az oltóanyaguk a brit mutáns vírussal szemben is hatékony. "Mi is ebben bizakodunk" - tett hozzá Müller Cecília.

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ