Lesz védettséget igazoló kártya, marad a távoktatás, emelik a háziorvosok és a fogorvosok bérét

Jövő héten dönt a kormány arról, maradnak-e a korlátozó intézkedések (Gettyimages)
2021. Január 21. 13:00
Magyarországon egy plasztikkártyával igazolhatják majd a védettség tényét azok, akik a betegségen átestek vagy már beoltatták magukat – mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője a csütörtöki kormányinfón.

Számukra a kijárási tilalomnak nincs ésszerű oka, így várható, hogy lesznek különbségek a védettséggel még nem rendelkezők jogosítványihoz képest, de erről meg a kormány nem döntött. Útlevélről egyelőre nem tudni, hogy lesz-e, a magyar igazolás viszont már februárban megjelenhet. Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy lesz választási lehetőség a vakcinák között. Ha valaki az oltási tervben sorra kerül, akkor megkérdezik majd tőle, hogy milyen vakcinával kívánja beoltatni magát. Amennyiben éppen nem azt a vakcinát használják, amelyikben ő bízik, és a kívánt vakcina nem áll rendelkezésre, akkor később értesítik, amikor új szállítmány érkezik belőle.
A miniszter szerint Magyarországon javulnak a koronavírus-adatok. A jelenlegi intézkedéseket a jövő heti kormányülésen vizsgálják felül, de „ameddig nem csökkennek a számok, vagy nem kezdődik el a tömeges oltás, addig a jelenlegi számok alapján nincs lehetőség lazításra”.

A kormány a jövő héten határoz a február 1-jéig érvényes járványügyi korlátozások fenntartásáról.

A tömeges oltásról elmondta, az EU által biztosított vakcinamennyiség biztosan kevés az elkezdéshez. Mint mondta, ezért tárgyalnak Kínával és Oroszországgal is, de csak olyat vakcinát kíván beszerezni a kormány, amivel már több millió embert beoltottak, és a hatóságok engedélyeivel is rendelkezik. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a napokban ismét Moszkvába utazik, ahol többek között a Szputnyik vakcina ügye lesz napirenden.

Gulyás Gergely egy újságírói kérdésre közölte, hogy a kormány tagjait még nem oltották be. Vannak ugyan nemzetközi példák, ahol az oltási sorrend alapján az állami vezetők hamarabb hozzájutnak a vakcinához, de mint mondta, Magyarországon ehhez jogszabályt kellene módosítani.

Az egyetemek a jelenlegi vírushelyzet miatt még biztosan távoktatással kezdik meg a félévet.

Gulyás Gergely a háziorvosok és a fogorvosok béremeléséről is beszélt. Mivel hatékony egészségügyi alapellátás nélkül nincs jó színvonalú egészségügyi ellátás, és a háziorvosi praxisok működése, eredményessége nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az egészségügyi rendszer jól működjön, a kormány úgy döntött, hogy a béremelésből a háziorvosok is részesülnek. A tárcavezető kiemelte: a háziorvosok komoly szerepet vállaltak a koronavírus-járvány elleni küzdelemben, ezért megérdemlik, hogy elismerjék a munkájukat, fontos, hogy a magyar egészségügy alapköve erős talapzaton állhasson. Kifejtettete: aki szoros praxisközösséget vállal, az teljes egészében megkapja a béremelést, ha lazább formát választ, akkor is megkapja az orvosi bértábla szerinti különbözet 80 százalékát, ha pedig egyáltalán nem vesz részt praxisközösségben, akkor 30 százalékkal emelik a fizetését. Ugyanez vonatkozik az állami ellátásban résztvevő fogorvosokra is - tette hozzá Gulyás Gergely.

A teljes kormányinfót ide kattintva nézheti meg.

 

radioantritt.huCopyright © 2021 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ