Nagy mennyiségű orosz vakcinát vásárolt Magyarország

Három ütemben fog érkezni nagy mennyiségben Magyarországra a Sputnik-V vakcinából (Fotó:Facebook)
2021. Január 22. 10:41
Aláírták csütörtök éjjel a szerződést az orosz féllel a Szputynik V vakcina vásárlásáról – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter péntek délelőtt Moszkvában.

Nagy mennyiségű koronavírus elleni orosz vakcinát vásárolt Magyarország Oroszországtól - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszterrel közös moszkvai online sajtótájékoztatóján. Szijjártó Péter közölte, hogy az erről szóló szerződést az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alappal (RFPI) az éjszaka írták alá.

"Magyarország nemzeti érdeke, hogy a világjárvány körülményei közepette, az oltás felgyorsítása érdekében újabb biztonságos és hatásos oltóanyagot biztosítson" - hangsúlyozta.

A rendkívüli bejelentést ide kattintva nézheti meg.

Murasko elmondása szerint az ügylet sok munkát igényelt mindkét féltől, aminek keretében a magyar szakemberek alaposan megismerhették a Szputnyik V vakcina előállításának körülményeit.

Szijjártó a tájékoztatón konkrét mennyiséget nem említett, az Index egymillió adagról számolt be. Három ütemben érkeznek az orosz vakcinák.

A szállítás részleteiről később ígértek tájékoztatást a magyar nyilvánosság számára.

A magyar gyógyszerhatóság szerdán már engedélyezte az orosz Szputnyik V, valamint a brit AstraZeneca koronavírus elleni vakcinák magyarországi alkalmazását. (Ezek az EU-ban egyelőre nem kaptak engedélyt, de a tagállamok a veszélyhelyzetre tekintettel maguk is engedélyezhetnek Covid-oltásokat.) A vészhelyzeti engedély 6 hónapra érvényes és egyszer meghosszabbítható. Az engedélyen túl minden gyártási tételt megvizsgál az Népegészségügyi Központ laborja, és az oltóanyagot csak ezt követően lehet felhasználni - közölte csütörtökön Müller Cecília országos tisztifőorvos.

(koronavirus.gov.hu, napi.hu,)

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ