Elhunyt Kis Pál István

Kis Pál István 70 éves volt
2021. Január 23. 21:51
Kis Pál István halálhírét a facebookon jelentette be a felesége.

„Kedves Barátok, Rokonok, Ismerősök! Mélységes fájdalommal tudatjuk, hogy a szeretett Férj, Barát, Apa, Após és Nagyapa Kis Pál István, Kipi tegnap este, 2021. január 22-én feladta küzdelmét a betegségekkel szemben és eltávozott e földi világból, nagy űrt hagyva maga után. Búcsúztatásáról később intézkedünk.”

Kis Pál István Budapest gyárkerületében, Csepelen született 1951. január 12-én. Harminchárom évesen költözött Szekszárdra, családjával ma is ott él. Eredeti szakmája elektroműszerész. Az ELTE Bölcsészettudományi Karának magyar-népművelés szakán 1979-ben szerzett diplomát. A hivatásának tekintett pálya grádicsait bejárva népművelőként dolgozott 1971-től 1988-ig, amikor a szekszárdi művelődési központ igazgatását feladva, az elkövetkező tíz évre újságírónak szegődött. E váltás hátterében a rendszerváltásban való szerepvállalása állt. Volt belpolitikai rovatvezető napilapnál, alapító vezetőszerkesztő városi hetilapnál (Szekszárdi Vasárnap), televíziós szerkesztő, műsorvezető és stúdióvezető (Szekszárdi Városi Televízió), majd ettől is megcsömörlött. Az ezredforduló óta a közélettől jórészt elvonulva a szépírásnak, gimnáziumi magyartanárként pedig a tehetséggondozásnak élt.

Első zsengéje Csepelen, a Fogaskerék című gyári lapban jelent meg 1970-ben. A munkásköltőség perspektívája kezdettől nem vonzotta. Egy negyedszázadnyi hallgatás és sok-sok tanulás követett. Szépíróként csak 1995-ben vett újra tollat a kezébe, de a nyilvánosság elé csak újabb öt évvel később, 2000-ben lépett.

Megjelent kötetek, művek:

Mirtuszlevelek Bakkhosz szekszárdi kertjéből - versek (2000);
Négyszemközt az Úrral - versek (2002);
In Baccho et Venere - versek (2005);
Lanovkadodzsem - kisregény (2007);
Pofonok és pofonok - kisregény (2010);
A misztériumtól a színházig - drámák (2009)
Kis Pál István - Tamási Gábor: Rekviem - verses fotóalbum (2012)
A vidám borisszák - borvirág-kantáta (2013)
Szögek a diófában - verses kötet (2014)
Áldva pásztor a korttyal - válogatott borversek (2014)
Bíborkóló (2016),
Áldva pásztor a korttyal (2017)

Megjelentek versei az Új Dunatáj, az Agria, a Vigilia, a Pad folyóiratban, a Spanyolnátha, a Kurázsi, a Comitatus oldalain és saját honlapján www.kispalistvan.hu

2009 óta tagja volt a Magyar Írószövetségnek

Elismerések:

Tolna Megye Művészetért plakettet (2005)
I. Béla Plakett (2009)
Szekszárd Megyei Jogú Város Közjóért kitüntetés (2010)
A VOSZ Tolna Megyei Szervezetének Príma-díja irodalom kategóriában (2012)
Mészöly Miklós Emlékplakett (2015)

A Teol azt írja, hogy portréfilmet forgatott – operatőr kollégáival ‒ 14 Tolna megyei kötődésű íróról: Illyés Gyuláról, Lázár Ervinről, Baka Istvánról, Mészöly Miklósról, Csengey Dénesről, Ordas Ivánról és másokról, továbbá kilenc Mészöly-díjasról. Utolsó napjaiban is dolgozott még – Pomsár Tamással és Gacsályi Józseffel – egy nagy Mészöly-filmen, az író születésének századik évfordulója kapcsán. Munkásságát egyebek mellett megyei Príma-díjjal és Közjóért-díjjal ismerték el.

Házasságából két gyermeke született, s volt már három unokája is.

(Holdkatlan, facebbook, Teol)

radioantritt.huCopyright © 2021 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ