Megkapta az engedélyt Magyarországon a kínai Sinopharm-vakcina

Ma megkapta az Ogyéi engedélyét a kínai Sinopharm vakcinája is (Nyitókép: ndrej Isakovic /AFP)
2021. Január 29. 13:57
Így már ötféle oltóanyagot lehet használni Magyarországon.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) kiadta az engedélyt a Sinopharm termékére is - tájékoztatott Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján. Ez alapján bővül az oltási paletta is. A regisztráltak oltatása jövő héten kezdődik, első körben 48 ezer embert tudnak immunizálni a Pfizer és a Moderna oltásaival. A Szputnyik NNK-vizsgálata a hétvégéig lezárul - hangzott el mindez az operatív törzs sajtótájékoztatóján.

A Sinopharm kínai gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcináinak gyártási folyamatait egyébként korábban ellenőrizték Pekingben az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) szakértői. Az ellenőrzést végző magyar szakértők végignézhették a teljes gyártási folyamatot, továbbá rendelkezésükre bocsátották a gyártásról szóló, teljes dokumentációt is.

A 2 és 8 fok közötti hőmérsékleten tárolható oltóanyag szállítása hőmérsékletkontrollal megoldható, a biztonságos szállítás így könnyen garantálható.

A magyar szakértők szerint a vakcina gyártása egy modern gyárban, biztonságos körülmények között történik, az ellenőrzés során a szakértőknek csupán olyan, apróságokat érintő észrevételeik voltak, amelyek a készítmény minőségét nem befolyásolják.

A Sinopharm oltóanyaga december 30-án kapta meg a feltételes piaci engedélyt Kínában, amely alapján a 18 és 59 év közötti korcsoportba tartozók körében alkalmazzák az országban. Az engedélyt azt követően adták meg a kínai egészségügyi hatóságok, hogy a gyártó közölte: a klinikai tesztek harmadik fázisából származó eredmények időközi elemzése alapján a szer 79,34 százalékos hatásossággal nyújt védelmet a koronavírus-fertőzéssel szemben.

A háziorvosok listát kapnak a regisztráltakról - így indul el az oltások következő köre.

Dr. György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az Operatív Törzs frissen létrejött oltási munkacsoportának vezetője a pénteki tájékoztatón elmondta: továbbra is a rendelkezésre álló vakcinák alacsony száma jelenti a legnagyobb kihívást. Ilyen oltási munkacsoport egyébként minden megyében és Budapesten is alakult, feladatuk, hogy kövessék a vakcinakészleteket, szervezzék az oltásokat. 

Eddig 200 ezer ember oltásához elegendő vakcina érkezett az országba, 175 ezren meg is kapták, a hét végéig a teljes mennyiséget beadják. A napokban lezárul az egészségügyi dolgozók és az idősotthonokban élők kampányszerű oltása. (Aki közülük még nem kapta meg, később is megkaphatja.) Csütörtöktől vasárnapig az oltócsapatok az idősotthonokban és a bentlakásos intézményekben (összesen 1845 intézményben) dolgoznak.

A munkacsoport arról döntött, hogy megmaradó vakcina nem veszhet el: előre meg kell szervezni, hogy nyitott ampullából előzetesen regisztrált személy vagy az egészségügyi intézmény még oltásra váró dolgozója kapjon (és ne "arra járó polgármesterek", ahogy az államtitkár fogalmazott). Ha nem sikerül valamiért a maradék oltóanyag elosztása, akkor 6-nál kevesebb oltakozó esetén nem nyitják ki az ampullát - az érintettek később kapják meg az oltást. 

A jövő héten megkezdik a regisztráltak oltását (ahogy arról Orbán Viktor is beszélt reggel), közülük a legidősebbek kerülhetnek sorra elsőként, ebben a háziorvosok közreműködésére számítanak - ők ma levelet kapnak a kapcsolódó feladataikról. Listát juttatnak el az egyes körzetekbe a regisztráltakról, életkor szerinti sorrendbe állítva - 1800 körzetbe 1 ampulla (10 oltásra elég) Moderna oltóanyagot küldenek ki, a háziorvosok a listákról választják ki, kinek adják be az oltást. Összesen 5004 háziorvosi praxisnak lesz az a feladata, hogy találjon 6 olyan személyt, akiket a megyi oltópontra szállítanak, és ott a Pfizer vakcináját megkapják (ebből egy ampulla 6 adagot tartalmaz). 

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ