Fókuszban az oltási program - Tolna megye háziorvosai értekeztek

Fotó: Tolna Megyei Kormányhivatal
2021. Február 10. 10:25
A Tolna Megyei Oltási Munkacsoport szakmai értekezletet szervezett a megye háziorvosai részére február 9-én, Szekszárdon. A Vármegyeháza dísztermében rendezett eseményt a koronavírus elleni oltási program zökkenőmentes lebonyolítása érdekében szervezték.

Az értekezletet megelőzően dr. Horváth Kálmán, Tolna megye kormánymegbízottja elmondta, hogy az Operatív Törzs még év elején, 2021 januárjában hozta létre ezeket a munkacsoportokatés úgy gondolták, hogy célszerű azokat megszólítaniuk, akikkel ebben az oltási folyamatban együtt kell működniük.

– Részben elmondjuk, hogy mi történt eddig Tolna megyében, miről szól az oltási terv, különböző fogalmakat tisztáznánk és természetesen miután elsősorban a háziorvosokkal kell ezt a feladatot végrehajtani úgy gondoltuk, hogy megkérdezzük a véleményüket és nyilván megpróbáljuk azt megfontolni, illetve az oltási munkacsoportnak a munkájába majd beépíteni – tájékoztatott Tolna megye kormánymegbízottja.

A továbbiakban elhangzott, hogy a megye egészségügyi dolgozóinak a beoltása elsősorban kórházi oltópontokon kezdődött meg. A szociális intézményekben a szekszárdi kórház, részben pedig a dombóvári, valamint bonyhádi kórház bevonásával kezdték meg a beoltást.

Dr. Horváth Kálmán részletezte, hogy Tolna megyében mindeddig az egészségügyi dolgozók körülbelül 60%-át – megközelítőleg háromezer főt –, a szociális intézményekben lévő ápoltok körülbelül 70%-át, illetve az ott dolgozók 30%-át oltották be, emellett az elmúlt héten a 82 év felettiek oltása is elkezdődött, ez 930 főt jelent Tolna megyében.

A jelenlegi állás szerint Tolna megyében mindeddig körülbelül 5-6 ezer embert oltottak be, összegezte a kormánymegbízott.

– Átléptünk egy következő fázisba, illetve egy következő csoportba, amikor olyan életkorban lévő embereket, illetve esetleg betegségben szenvedőket kezdünk el oltani, ahol már nem elégséges a kórházi dolgozóknak a részvétele, gyakorlatilag be kell vonni - amely teljesen logikus egyébként - a háziorvosi praxisokat működtető orvosokat – tette hozzá.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy mindig rendelkezésre áll annyi oltóanyag, amennyit el tudnak oltani és ahhoz, hogy tömeges oltásokra sor kerüljön annál lényegesen több oltóanyagra van szükség, mint ami pillanatnyilag az országban van.

– Én azt gondolom, hogy európai vonatkozásban, európai mércével mérve Magyarország viszonylag jól áll. Azokat az oltóanyagokat, amelyeket beszerzett a Kormány, azokat helyi szinten részben a munkacsoportoknak a vezetésével eloltottuk. Nyilván pilot szakaszban vagyunk még az oltások vonatkozásában, tanulmányozzuk, hogy milyen feladatot, hogy lehet végrehajtani. Ez a tanulásnak az időszaka. Bízunk benne és biztos, hogy így is lesz: lesznek olyan időszakok, amikor hétvégén, vagy egy héten egymillió embert is le tudunk országos szinten oltani. Erre készülünk – fogalmazott a kormánymegbízott.

Végezetül hozzátette, hogy Tolna megye is rendelkezik oltási tervvel, amely az országos tervnek a leképezése.

 

Teljes útlezárás van Bátaszék közelében az 55-ös számú főúton, baleset miatt Személyi sérüléses baleset történt 13 óra 30 perc körüli időben az 55-ös számú főút, 119-es kilométerszelvényében, Bátaszék közelében – adta hírül Facebook-oldalán az elmúlt percekben a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság. Paks II. is terítéken volt a megyei önkormányzat ülésén Pénteken ülésezett Szekszárdon a Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlése. A megye képviselői pénteken döntöttek több fontos napirendi pontról, miután meghallgatták Süli János miniszter tájékoztatását a Paks II. beruházás aktuális ügyeiről – adta hírül pénteki közleményében a Tolna Megyei Önkormányzat. Decemberben megyeszerte elkezdi téli ellenőrzéseit a NAV Vásárokat, piacokat, vendéglátóhelyeket ellenőriznek Tolna megyében. Ismét meghosszabbodik az oltási akció, Tolna megyében három településen várják az oltásra érkezőket December 12-éig meghosszabbította a kormány az oltási akciót, így a jövő héten is minden nap előzetes regisztráció, illetve időpontfoglalás nélkül vehető fel a vakcina első, második vagy harmadik, megerősítő dózisa – hívta fel a figyelmet pénteki közleményében a Tolna Megyei Kormányhivatal. Parfümöket lopott egy bonyhádi boltból, a lakosságtól kérnek segítséget a rendőrök A Bonyhádi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályán büntetőeljárást folytatnak ismeretlen tettes ellen, lopás vétség elkövetésének gyanúja miatt – adta hírül pénteken a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság.
radioantritt.huCopyright © 2021 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ