Nébih: közel egymillió forintos bírságot kapott egy kutyakereskedő és Tolna megyei beszállítója

Illusztráció: pixabay
2021. Március 21. 13:00
A Tolna megyei szaporítónál a minimális tartási feltételek kielégítőek voltak, szinte minden más tekintetben hemzsegtek a problémák.

A kutyaszaporítók és kölyökkutya-kereskedők összekapcsolt ellenőrzése során vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy Baranya megyei kutyakereskedőt, valamint a hozzá kölyköket beszállító Tolna megyei szaporítót. Összesen egymillió forintot kell megfizetniük – adta hírül honlapján pénteken a Nébih.  

Mint írják, az illegális kölyökkutya-kereskedelem elleni hatósági fellépés részeként tartott ellenőrzést a Nébih egy Baranya megyei kutyakereskedőnél, aki főként magyar szaporítóktól beszerzett kölyköket értékesít külföldre. A kereskedő engedélyekkel rendelkezett, de a nyomonkövethetőséget biztosító nyilvántartást nem vezette, mindemellett az érintett a kölyökkutyákat egyedi azonosító és állategészségügyi dokumentáció nélkül, egyszerű adásvételi szerződéssel vásárolta meg.

Kitérnek rá, hogy a kisállatokat a szállításig külön erre a célra szolgáló építményben helyezte el, mikrochippel és dokumentációval való ellátásuk már ebben a gyűjtőtérben történt.

Tájékoztatnak, hogy még aznap helyszíni ellenőrzést tartottak az egyik beszállító szaporítónál is, ahol szintén súlyos hiányosságokat tapasztaltak.

Bár a Tolna megyei szaporítónál a minimális tartási feltételek kielégítőek voltak, szinte minden más tekintetben hemzsegtek a problémák: a tenyészkutyák többsége nem rendelkezett a kötelező mikrochippel, sem érvényes veszettség elleni védőoltással, a kölykök értékesítése pedig jellemzően egyedi jelölés nélkül, jogszabálysértő módon történt. A Nébih mindkét esetben hatósági eljárást indított, melynek eredményeként jelentős, összesen csaknem egymillió forint bírság megfizetésére kötelezte a jogsértőket – olvasható a Nébih honlapján.

Hnagsúlyozzák, hogy a Nébih a jövőben is folytatja a szaporítók és a kutyakereskedők összekapcsolt ellenőrzését az ország teljes területén.

(Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal)

radioantritt.huCopyright © 2021 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ