Orbán Viktor: A korlátozások már csak lassítják, megállítani nem tudják a járványt

Újraindítani csak fokozatosan lehet (Fotó:MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien)
2021. Március 31. 20:55
Rendkívüli interjút adott Orbán Viktor ma este a köztévében.

A miniszterelnök szerint egyetlen módon lehet megállítani a vírust, ez pedig az oltás.

Újraindítani csak fokozatosan lehet.

Az interjú elején Orbán Viktor elmondta, nyitni lépcsőzetesen lehet most, ezért mi az újraindítás szót használjuk – mondta a miniszterelnök. A 2 és fél milliót erkölcsi törvény jelölte ki, mert nem lehet újraindítani az országot, amíg a legveszélyeztetettebbeket nem oltották be, ők a 65 év fölöttiek – tette hozzá.

A vírus tönkreteszi a munkahelyeket, a gazdaságot is megtámadja - hangoztatta a miniszterelnök, aki szerint nem lehet egyik percről a másikra újraindítani szállodákat, éttermeket, mondta a miniszterelnök.

Átlépte a 2milliót a beoltottak száma Magyarországon. Arra a kérdésre, hogy miért épp 2,5 milliónál húzták meg a határt, a miniszterelnök azt mondta, nyitni csak lépcsőzetesen lehet, inkább újraindításról kell beszélni. A határ leginkább erkölcsi, mely szerint a 65 év felettiek legyenek leginkább biztonságban. Velük kiemelten kell törődni. Külön szabályrendszer védi őket, amíg a 65 feletti regisztráltak nincsenek beoltva, zárva kell tartani az országot.

A harmadik hullámra mindenki elfáradt, fogy a türelem. Mindenkit arra szeretnék kérni, tartsák be a szabályokat - mondta el a miniszterelnök. A harmadik hullám a brit mutáns hulláma, mely gyorsabban terjed: "tömeges a fertőzés, és ezt már bizony a zárások és a korlátozások csak lassítani tudják, megállítani már nem. Tavasszal elég volt korlátozásokat bevezetni, és azzal meg lehetett állítani a fertőzést, de ez nem olyan vírus. Itt most csak lassítani tudunk, ha korlátozunk. Egyetlen orvosság van, egyetlen módon tudjuk megállítani, nem egyszerűen csak lassítani, hanem megállítani vagy megölni ezt a vírust, ez pedig az oltás, ezért most minden erőnket az oltásra kell összpontosítani"

A keleti vakcinának köszönhetően Magyarországon nagyobb az átoltottság, a halálozási statisztikánk azonban még nagyon rossz. Nagyon nehéz helyzetben vagyunk, nem csak mi, egész Európa, melyre csak az oltás lehet a megoldás. Az oltásellenek hangok hamisak, az oltás ellen beszélni bűn és hiba. Azt mondta: "Az kérem mindenkitől, hagyják dolgozni az orvosokat, ápolókat.

Van elég ágy és lélegeztetőgép: erről beszélt múlt pénteket, de sok olyan hír érkezik, hogy az egészségügy nem bírja a megterhelést. A miniszterelnök szerint az orvosokon, ápolókon nem múlik emberi élet, ők teszik a dolgukat példaértéken. Megvan a kórházvezetőknek, hogy átszervezéseket hajtsanak végre, ezzel a módszerrel megoldható a helyzet. Emberfeletti munka árán, de működni fog a rendszer.
A vírus miatt elkülönített ágyak fele még szabad - mondta. A technikai ellátás is meg van oldva tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy van-e még tartalék, azt mondta, nyilván nehéz: köszönet, hála, elismerés és támogatás jár az egészségügyi dolgozóknak.

Holnap kezdődik a pedagógusok oltása, azt kéri tőlük, hogy vegyék figyelembe a szülők érdekeit, és fogadják el, az április 19-i iskolanyitást. Mire kinyitnak az iskolák, az első oltást már megkapják a pedagógusok. Arra kéri őket, fogadják el ezt a helyzetet.

Sok apró személyi mérlegelést kell elvégezni arról, kit mikor oltanak be. A háziorvosok felelőssége, kit mikor oltanak be - mondta el a vakcinairigységről a miniszterelnök.

Oltják a kismamákat is. Sokáig az volt a mondás, hogy őket inkább ne, ám a legújabb állápont szerint bizonyos oltóanyagot megkaphatja. 42 ezer olyan kismamánk van, akik abban a szakaszában vannak a terhességnek, amikor felvehetik az oltást már, mondta a miniszterelnök.

Június elejére jutunk el a 7 millió oltásig. Ahogy nő a beoltottak száma, úgy csökken e fertőzöttek száma, a halottak száma. Lépcsőzetesen kell kinyitnunk, első helyen az iskolák vannak. Húsvét után elérjük a 2,5 millió beoltottat, nyithatnak az iskolák, majd a boltok, de csak korlátozottan.  A tények azt mutatják, 100 ezer emberrel dolgoznak kevesebben, mint 1 éve.

Arra a kérdésre, hogy milyen nyarunk lesz, a miniszterelnök azt mondta, a győzelem kapujában állunk, lesz még 2-3 nehéz hetünk, egyre több energiát fordítunk az újraindításra, szép, napos nyarunk lesz.

Az INTERJÚT ide kattintva nézheti meg.

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ